Bild: TT
Bild: TT

Tre anhållna – polisrazzia i Göteborg

Vapen, narkotika, nazistiska symboler och tio kilo sprängmedel hittades under en razzia mot en lägenhet. Tre män har anhållits, samtliga uppges ha kopplingar till en nazistisk organisation. Säkerhetspolisen har kopplats in. – Vi arbetar tillsammans med polisen i förundersökningen, säger Karl Melin, presschef för Säpo.

ANNONS

Tillslaget gjordes enligt uppgifter till GP under torsdagskvällen vid en bostad i Västra Frölunda i Göteborg.

En boende i området berättar att han såg en polisbil i närheten av den aktuella adressen, men uppger att han inte såg vad polisen gjorde vid platsen.

– Jag såg en polisbil stå parkerad vid ett garage här bredvid och har undrat över vad de gjorde här, säger en boende.

Tio kilo sprängmedel

Enligt uppgifter till GP skedde tillslaget vid en adress där en man i 50-årsåldern är skriven. Vid adressen greps den äldre mannen och två yngre män, en i 30-årsåldern och en annan i 25-årsåldern.

ANNONS

Polisen fattade beslutet om att göra en husrannsakan i den äldre mannens bostad i samband med att en av männenskulle kontrolleras utanför sitt hem.

– Jag har inga uppgifter om anledningen till husrannsakan, men man kontrollerade en person som kom ut från en lägenhet och efter detgick man in i lägenheten, säger kammaråklagare Johan Udén som leder förundersökningen efter razzian.

Underhusrannsakan hittade polisen bland annat vapen, narkotika, olika typer av nazistsymboler samt omkring 10 kilo sprängmedel, enligt uppgifter till GP.

Häktningsbeslut tas på måndag

Åklagaren Johan Udén vill inte kommentera uppgifterna, men uppger att de tre gripna männen senare anhölls misstänkta för grovt vapenbrott, förberedelse tillallmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

EnligtAftonbladet,som var med att rapportera om razzian, har de tre anhållna männen kopplingar till en nazistisk organisation, en uppgift Johan Udén i nuläget inte vill kommentera.

Materialet som beslagtogs under razzian kommer nu att undersökas av polisen i den omfattande utredning som pågår sedan i torsdags kväll.

– Vi gör sedvanligt polisarbete med förhör, undersökningar och man går igenom beslagen från husrannsakan, bekräftar Johan Udén.

Erik Nord, polisområdeschef i Göteborg, informerades om insatsen under fredagsmorgonen.

– Jag fick information i går morse, men eftersom det här nu är inlottat och arbetet leds av en åklagare vill inte jag uttala mig om det här. Det finns många olika parametrar och det är därför bättre att åklagaren får ta ställning till vad han vill kommentera, förklarar Erik Nord.

ANNONS

Säpo inkopplat i ärendet

Under fredagen kopplades även Säkerhetspolisen in i ärendet.

– Vi arbetar tillsammans med polisen i förundersökningen som pågår. Exakt hur vi hjälper till vill jag inte gå in på, men vi medverkar och stödjer arbetet med vår expertis, säger Karl Melin, presschef för Säpo.

Melin vill inte närmare gå in på vad som har föranlett Säpos inblandning i ärendet.

– Det är svårt att gå och peka på någonting då det är en pågående förundersökning, det rör helt enkelt vårat uppdrag. Inom ramen för vårat arbete är det ytterst att skydda rikets säkerhet, där ingår även att bekämpa terrorism och skydda den centrala statsmakten, säger han.

Senast på måndag klockan tolv måste åklagaren fattabeslut om de tre misstänkta männen ska begäras häktadeeller om de ska försättas på fri fot.

Tidigare i år dömdes tre andra män med kopplingartill Nordiska motståndsrörelsen, NMR, till fängelse förinblandning i olika bombdåd som skakade Göteborg förra vintern.

Vet du mer? Kontakta GP:Via mejl:webbred@gp.seTelefon: 031-17 20 10 MMS/SMS: 720 10

ANNONS