Trött på andras skräp? Skicka in bilder till gp.se

ANNONS
|

Hur ser det ut vid din skräpcontainer och i dina kvarter?

Många hyresvärdar och privatpersoner laddar nu för det stora vårröjet.

– När våren kommer tittar skräpet fram, fler vill röja och slänga sina grejor, säger Ulrika Naezer, kommunikatör på Kretslopp och vatten.

Våren innebär högkonjunktur med köer på återvinningscentralerna, Besöksstatistiken vid de fem återvinningscentralerna talar sitt tydliga språk: i februari i år kom 14 341. I mars började slängarna komma igång medhela 22 738 besök. I april väntas röjarna att öka ytterligare.

Även containrarna i kvarteren blir fler när våren kommer.

– Antalet containrar ökar ordentligt. Många bostadsbolag beställer hem containrar och ställer ut i bostadsområdena, säger Ulrika Naezer, kommunikatör. Själva var vi ute och plockade skräp runt Hjällbo i förra veckan, samtidigt som politikerna rensade fimpar och annat i centrala stan.

ANNONS

I förra veckan startade också farligt-avfall-bilarna sina kvällsrundor i Göteborg. Där kan du slänga miljöfarligt avfall som oljor, färgburkar, batterier och lysrör. Vårkampanjen pågår till 9 juni med turnéns sista stopp vid Hogenskildsgatan/Ulfsparregatan i Lunden.

Och som en extra bonus följer alltid en lastbil från Myrorna med längs hela turnévägen. Då kan du bli av med prylar som någon annan kanske kan använda: bord, stolar, sängar – eller någon bättre begagnad kostym eller randig klänning.

– Det bästa är att sortera rätt från början, vid källan, säger Ulrika Naezer, kommunikatör på Kretslopp och vatten.

Den klassiska frågan gäller den uttjänta stekpannan.

Går den att slänga i metallåtervinningen?

Nej, även om du lyckas få in den i containern så är du fel ute, meddelar Återvinningscentralerna. Den kasserade stekpannan, i både gjutjärn och aluminium, måste till Återvinningscentralen som metallskrot.

Om du upptäcker sopor eller bilvrak i naturen kan du numera rapportera direkt från din mobil i appen Håll Sverige rent. Organisationen samarbetar med kommuner för att få tips och ta hand om nedskräpning, illegal tippning, skrotbilar och båtvrak.

Även batteriåtervinningen gör en vårsatsning med sina holkar. Västra Götaland är näst sämst i Sverige att lämna in batterier till återvinning. Och ser vi nationellt lämnas mer än var tredje batteri inte in. Barnfamiljer och storstadsbor toppar listan på syndare som samlar batterier och batteridrivna prylar på hög i hemmet. Där finns som exempel 25 miljoner gamla mobiltelefoner.

ANNONS

Skicka din bild på skräpet till gp.se!

• Fram med mobilkameran och mms:a din bild till oss. Skriv BILD följt av ett mellanslag först i meddelandet och mms:a din bild till 72010 Obs! Nyckelordet är viktigt för att bilden ska hitta rätt i systemet.

Skriv också gärna ditt namn och vad bilden föreställer.

• Om du i stället vill mejla in dina bilder så skriver du BILD följt av ett mellanslag först i ämnesraden och mejlar din bild som bilaga till mejlet - mejladressen är 72010@gp.se

Obs! Nyckelordet är viktigt för att bilden ska hitta rätt i systemet.

ANNONS