Hamnkonflikten har pågått sedan 2016.
Hamnkonflikten har pågått sedan 2016. Bild: Per Wahlberg

Sveriges Hamnar återkallar lockouten

Medlarna i hamnkonflikten har kommit med ett nytt bud. Nu återkallar Sveriges Hamnar alla sina varslade lockouter. Men Hamnarbetarförbundets styrelseledamot Erik Helgeson ser det nya budet som ett riggat spel.

ANNONS
|

På lördagsförmiddagen kom ett nytt bud av medlarna i hamnkonflikten.

– Vi tar tillbaka alla stridsåtgärder. Vi väljer att återkalla alla lockouter så att parterna i lugn och ro kan begrunda detta, Joakim Ärlund, förhandlingschef och vice vd för Sveriges Hamnar.

En lockout innebär att arbetsgivaren stänger ute personal som är medlemmar i fackförbundet från arbetsplatsen om de varslar om strejk.

LÄS MER:Nya strejker och lockout på roro-terminalen

Enligt Sveriges Hamnar skiljer sig budet från det tidigare bud som kom för några veckor sedan. Arbetsgivarorganisationen ska nu sätta sig in i vad budet innebär.

Parterna har fått lång svarstid från medlemmarna, de har fram till onsdag 14.00 på sig att svara.

ANNONS

– Parterna får inte svara förrän på onsdag, säger Joakim Ärlund.

Det är det statliga medieinstitutets oberoende medlare som har lämnat ett förslag på en lösning på konflikten.

Joakim Ärlund är glad över att det har kommit in ett nytt bud och påpekar att hamnkonflikten har varit enormt kostsam.

– Vi ska nogsamt begrunda innehållet och hoppas att Hamnarbetarförbundet gör likadant.

LÄS MER:Nu kommer hamnstrejken till Göteborg

På lördagsförmiddagen skickade Sveriges Hamnar en bekräftelse till Hamnarbetarförbundet på att arbetsgivaren återkallar lockouten. I skrivelsen, som också har skickats till Medlingsinstitutet står det:

"Härmed återkallar Sveriges Hamnar omedelbart samtliga varsel om spegel- och konsekvenslockout."

"Återkallandet görs i syfte att ge parterna bästa tänkbara möjlighet att nogsamt överväga medlarnas bud."

Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot på Hamnarbetarförbundet menar att budet är ett spel, att det är riggat.

– Det är samma bud som tidigare, det är en teater, ett riggat trams, säger han.

Han är kritisk till att avtalet fortfarande är ett hängavtal och inte ett självständigt avtal som skulle ge förbundet fler rättigheter att förhandla med arbetsgivaren.

Erik Helgeson säger att han inte kan kommentera hur förbundet agerar nu.

Hur skulle budet se ut om ni fick bestämma?

– Då skulle vi ha vanligt avtal med de rättigheter och skyldigheter som följer under lagen. Men vi har ingen lust att pruta under lagens miniminivå, säger han.

ANNONS

Enligt budet från medlarna ska avtalet antas eller förkastas i sin helhet. Om avtalet antas ska varslade stridsåtgärder omgående dras tillbaka.

Den 22 januari lämnade Statliga medlingsinstitutets medlare ett förslag på lösning av konflikten. Förslaget accepterades då av Sveriges Hamnar, medan Hamnarbetarförbundet avvisade förslaget. I stället utlöste man dagen efter sina strejker.

Sedan den 23 januari har Hamnarbetarförbundet strejkat vid nära 100 tillfällen i ett 15-tal hamnar, enligt Sveriges Hamnar. Samtidigt har arbetsgivaren satt in lockouter.

Förbundet har varslat om ytterligare strejker i elva hamnar den 17-18 februari.

LÄS MER:Hamnkonflikten i Göteborg på två minuter

Konflikten mellan den fackliga Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar har pågått sedan 2016.

Bakgrunden är att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal med Sveriges Hamnar. På så vis ska fackförbundet kunna förhandla om avtalsvillkor. Tidigare har arbetsgivaren erbjudit ett hängavtal, där Hamnarbetarförbundet skulle ingå ett rikstäckande kollektivavtal med LO-förbundet Transport.

Men det har Hamnarbetarförbundet tackat nej till. Förbundet menar att det inte skulle ge dem det de vill ha: att själva driva lokala förhandlingar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS