Göteborg som bästa skolkommun klättrade upp år i rankingen mot förra året. Men finns saker att förbättra.
Göteborg som bästa skolkommun klättrade upp år i rankingen mot förra året. Men finns saker att förbättra. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Sveriges bästa skolkommun utsedd – så gick det för Göteborg

Göteborg klättrar på lärarförbundets rankning av landets bästa och sämsta skolkommuner. Bland annat tittar man på lärartätheten, andel godkända elever och lärarlöner.
– Vi har ett tydligt mål med vad vi vill göra med skolan i Göteborg, säger Helene Odenjung (L), ordförande i grundskolenämnden.

ANNONS
|

Lärarförbundet har nu presenterat landets bästa skolkommun där kommunerna jämförs utifrån tio olika kriterier. Där tittar man bland annat på lärarlöner, andel godkända elever, utbildade lärare och friska lärare.

När årets rankning av landets skolkommuner nu är klar så har Göteborgs kommun klättrat uppåt en hel del från förra året. Förra året blev placeringen 259 av 290, i år blev det en mittenplacering, plats 180.

Även om Göteborg ryckt upp sig i år, så ligger staden sämst till bland storstäderna. Stockholm hamnade på plats 100, Malmö på plats 144.

– Det man gjort rätt är resursfördelningen i grundskolan, man fokuserar på att pengarna hamnar i skolpengen, i stället för till exempel på förvaltningsnivå och administration, säger Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet Göteborg.

ANNONS

LÄS MER:Barnfamiljer flyr Göteborg – hit flyttar de helst

Styrkor och svagheter

Göteborg har så klart både styrkor och svagheter. Styrkorna är till exempel lärarlönerna och resurser till undervisningen.

– Dialogen med huvudman är bra, och dialogen med grundskoleförvaltningen och utbildningsförvaltningen är bra. Men sämre på förskoleförvaltningen.

Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg.
Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg. Bild: Meli Petersson Ellafi

Svagheter är lärartätheten och fullföljd gymnasieutbildning. Det känner Andrea Meiling igen.

– Trots att man försöker skjuta ut till skolpengen har skolorna ett historiskt underskott som det betar av. Skolpengen går i dag till arbetet mot sociala problem som våld och hot – det kanske socialnämnden skulle ta. På grund av detta har vi inte uppnått balans mellan krav och resurs.

Vad ska ni jobba på till nästa rankning?

– I normalläget utan covid finns saker vi gjort som vi ska göra ännu bättre – då kan vi börja mäta oss med de övriga storstäderna. Som till exempel fortsätta jobba med att pengarna ska gå till undervisning och omsorg. Och sen fortsätta med den goda dialogen och förbättra den med förskolan, säger Andrea Meiling.

Hon menar att Göteborg har den största grundskoleförvaltningen i landet så de borde hamna på samma plats som Stockholm. Men hon tycker också det är lite svårt att jämföra storstäder med mindre orter, då det är mer sociala problem i storstäderna som inte finns på de mindre orterna. Det är mer komplext här.

ANNONS

Grannkommunerna bättre och sämre

Göteborgs placering ligger ändå långt ifrån grannkommunen Kungsbacka som i år hamnade på plats 72. Och de brukar ligga där. Andrea Meiling har en teori om varför.

– Kungsbacka har en relativt homogen befolkning, jämför med Göteborg är det rena Bullerbyn.

Att Partille som tidigare legat högt, störtdykt till plats 264 gör henne orolig.

– Vi oroas över de signaler vi får därifrån.

Att Ale ligger katastroflågt beror på att de ligger till urkasst resursmässigt, enligt Andrea Meiling. Medan Orust höga placering beror på att de har mer homogena grupper och där har man satsat.

”Vi är något på spåret”

Helene Odenjung (L) som är ordförande i grundskolenämnden är nöjd med förbättringen i rankningen.

– Jag tycker det är väldigt glädjande att vi lyfter i totalt sju av tio kriterier. Meritvärde årskurs nio, lärarlönerna och resurserna till undervisningen ökade mest. Sen måste vi jobba med arbetsmiljön, eller friska lärare som de kallar det, och gymnasieutbildningen – där har vi avsatt pengar.

Helene Odenjung (L) är ordförande för grundskolenämnden och säger att de satsar miljarder de kommande tre åren på skolan.
Helene Odenjung (L) är ordförande för grundskolenämnden och säger att de satsar miljarder de kommande tre åren på skolan. Bild: Sanna Tedeborg

Hon säger också vara nöjd med att förtroendet för huvudman, det vill säga kommunen, ökat.

– För det visar att vi är något på spåret.

De flesta tar sig till gymnasiet, men att alla inte går klart utbildningen är hon medveten om. Hon menar att en anledning kan vara att de kom in på fel program.

ANNONS

– Vi måste se till att de får rätt förutsättningar och sätta in stöd tidigt, och då redan i grundskolan, säger Helene Odenjung.

Satsar miljarder på skolan

Ett mål nästa år är att halvera andelen elever utan gymnasiebehörighet, där har de avsatt pengar. För har du en gymnasiebehörighet har du större förutsättningar i livet menar hon. I budgeten för 2021 ligger ett uppdrag att utreda det tionde året i grundskolan.

– Vi har ett tydligt mål med vad vi vill göra med skolan i Göteborg. Och vi har lagt mycket resurser på skolan framåt – det blir en miljardsatsning de kommande tre åren.

En sak de jobbar mycket med är att höja kvalitén på undervisningen i skolan. I dag är skolorna mer olika, men de måste bli mer lika. De lägger också kraft på att eleverna känner trygghet och studiero, menar Helene Odenjung.

Bäst i Västra Götaland blev lilla Bengtsfors som hamnade på plats 12 i landet. Bästa skolkommunen i landet blev Övertorneå.

Grannkommunernas placering i år (av 290):

32. Orust

72. Kungsbacka

84. Härryda

121. Öckerö

180. Göteborg

215. Kungälv

262. Lerum

264. Partille

275. Ale

277. Mölndal

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS