"Svenskar förstår inte hur tryggt det är här"

Kungsportsavenyn är den gata i Göteborg där flest brott begås. Blidvädersgatan vid Vårväderstorget sticker också ut i polisens statistik. GP har besökt två hushåll – ett i Centrum och ett i Biskopsgården – för att prata om trygghet och boende.

ANNONS
|

Myles Seiz från Vancouver, Kanada, träffade flickvännen Lovisa Bråvi för ungefär åtta år sedan. För fem år sedan flyttade han med henne till Sverige. De har bott i Biskopsgården sedan dess och 2017 köpte de ett hus på Byvädersgatan.

– Det var prisvärt, säger Myles Seiz.

– Ja, det var prisvärt men vi trivs också väldigt bra här, tillägger Lovisa Bråvi.

LÄS MER:Så mycket får du betala för bostaden på platserna där flest brott anmäls

När Myles Seiz flyttade från Vancouver till Biskopsgården visste han inte mycket om området.

– Lovisa berättade att hon bodde i ”gettot”, säger han med ett skratt.

De upplever att det oftast är människor som aldrig varit i eller bott i Biskopsgården som tror att det är otryggt i området.

ANNONS

– Många människor är rädda för att bo här men vi visste ju av egen erfarenhet att det är lugnt här. Det bor mycket unga människor och när man går av spårvagnen på kvällen eller natten är det alltid andra som också går av, säger Myles Seiz.

Bodde nära skjutningen

När skjutningen på Vår krog och bar ägde rum, bodde de några hundra meter därifrån. Om de hade haft fönstret öppet skulle de ha hört skotten. Men de märkte ingenting utan fick all information via medierapporteringen, berättar Myles Seiz.

– Det var ju otroligt sorgligt när det hände, framförallt att oskyldiga människor kom till skada. Men rädslan hos oss, den har gått över med tiden, säger han.

– Det kändes ju inte bra alls, men jag upplever att det kan hända var som helst. Att vara där vid just det tillfället är ren och skär otur, säger Lovisa Bråvi.

Efter skjutningen 2015 har de märkt vissa skillnader i området. Polisens närvaro har ökat.

– Ja, jag ser polisen här oftare än förut och det är positivt. Jag ser dem i alla fall en gång om dagen, säger Myles Seiz.

– Bortsett från det så är det mesta sig likt. Folk är ute på gatorna, vi går fortfarande och handlar nere på Willys på Vårväderstorget, säger han.

ANNONS

Bildvädersgatan:

61 anmälda brott.

Snittpris: 25 583 kr/kvm.

Kungsportsavenyn:

230 anmälda brott.

Snittpris: 60 013 kr/kvm.

Lovisa Bråvi säger att hon egentligen inte tänkte på säkerhet och brottsstatistiken när hon flyttade hit. Men hon tror att många andra människor tänker så.

– Jag tror definitivt att det påverkar priserna på bostäder här, säger hon.

"Sverige är otroligt tryggt"

Myles Seiz menar att Sverige är "otroligt tryggt", i synnerhet i jämförelse med Kanada. Han menar att vissa områden och städer i Kanada är så farliga och otrygga att det finns vissa gator som han helt och hållet undviker. I Göteborg finns det ingen plats eller gata som han inte vågar vara på.

– Jag tror inte att svenskar förstår hur tryggt det faktiskt är här. Att vissa ser detta området som ”gettot”, det här är inte i närheten av ett getto, säger Myles Seiz.

Lovisa Bråvi instämmer i att det inte finns några områden eller vägar som hon undviker i Biskopsgården. Hon säger att hon inte springer själv på kvällen, men menar att hon inte gör det någonstans i Göteborg.

– Jag skulle snarare säga att jag kollar över axeln fler gånger om jag går genom centralstationen under natten, säger Myles Seiz.

Unga bråkar med varandra

Jerker Rudin bor i en hyresrätt på Arkivgatan, precis bredvid gatan där flest brott begås: Kungsportsavenyn. En ficktjuv tog hans plånbok för två år sedan, bortsett från den incidenten har han inte märkt av den höga brottsligheten på Avenyn. Han har bott på Arkivgatan sedan 1977.

ANNONS

– Jag tycker nog att det värsta här är bilarna som kör som galningar på Engelbrektsgatan. Från Avenyn till Vasakyrkan, de kommer upp i säkert 100 kilometer i timmen, säger han.

Jerker Rudin berättar att Avenyn är stökig, framförallt under fredags- och lördagskvällar, men att det främst beror på berusade ungdomar som bråkar med varandra. Han upplever inte att det är något som drabbar honom direkt. Och det finns ingenstans som han undviker att gå kvällstid.

– Jag har aldrig känt mig hotad eller otrygg när jag går här. Som gammal gubbe kan man ju tänka att jag skulle vara ett lätt offer, men jag känner inte så här. Avenyn är ju såklart stökigare men där finns ju vakter och poliser hela tiden.

Mer folk, ökad risk

Att Kungsportsavenyn är Göteborgs mest brottstäta gata, tror Jerker Rudin beror på att det är mycket folk i rörelse.

– Det har att göra med volymen på människor. Där det finns folk finns det pengar. På Avenyn är det dyrt att gå ut så där finns det människor med pengar. Mer folk, ökad risk, säger han.

Men han menar samtidigt att mycket folk i rörelse får honom att känna sig extra trygg. Och om man skulle bli utsatt för brottslighet är det snarare otur än något annat, säger han.

ANNONS

– Mycket ligger på slumpen, det är slumpen som gör att man blir rånad. Men risken ökar ju såklart om man är berusad, säger han

Jerker Rudin menar också att det handlar om vana – ganska snabbt lär man sig att känna igen vilka typer som man helst inte vill passera på trottoaren.

– Om det kommer några killar som ser lite luriga ut, då tror jag att man försöker undvika att möta dem. Man behöver inte springa över på andra sidan gatan men man kan ändå flytta sig lite.

Tror du att brottsligheten påverkar priserna på bostäder i innerstaden?

– Nej det tror jag inte, jag tror att många tänker att det inte drabbar dem. Man prioriterar att bo så centralt om man kan. Sedan har jag också kompisar som aldrig skulle kunna tänka sig att bo i city på grund av stöket, säger Jerker Rudin.

ANNONS