Svårt att få vikarier i vabruari

Vabruari är här med besked – influensa och magsjuka gör det svårt för skolor och förskolor att få tag i vikarier.
– Det är ju en kris, säger Vedrana Pendic, vikarierande enhetschef på bemanningsenheten i Lundby.

ANNONS
LocationGöteborg|

I slutet av januari börjar det märkas av, influensan intar skolorna och förskolorna i Sverige och därmed är sjukskrivningarna ett faktum. Bemanningspoolernas arbete med att få tag i vikarier försvåras när trycket ökar.

Februari kallas även vabruari, efter att många tvingas vara hemma för vård av sjukt barn den här tiden på året.

Massrekryterar

I Lundby massrekryterar man timvikarier för att kunna täcka behovet i förskola och skola.

– Vi har inte kapaciteten att täcka all frånvaro. Vi har bekymmer trots att vi anställer 10 till 15 personer varje vecka, det är ju en kris, säger Vedrana Pendic, vikarierande enhetschef för bemanningsenheten i Lundby och fortsätter:

ANNONS

– I förskolan brinner det, vi släpper andra arbetsuppgifter för att rekrytera dit och vi har en stående annons, det är lite som på löpande band kan man säga. Vi har svårigheter att locka folk för det är inte så många sökande heller. Och vi kan inte bara ta in någon, personerna måste vara lämpliga för att jobba med barn, det ska vara bra personer.

Ökat behov

Bemanningsenheten i Askim-Frölunda-Högsbo har ansvar att bemanna verksamheter i både stadsdelen själv men också skolor i Västra Göteborg, Örgryte-Härlanda, Östra Göteborg och Lundby.

– Det är ett ökat behov nu, det är många ute i verksamheterna som är sjuka och hemma med vård av barn. Men timvikarierna blir också sjuka och har sjuka barn, det gör att det blir svårt att tillsätta frånvaro i verksamheterna, säger Anette Svensson, enhetschef på bemanningsenheten i Askim-Frölunda-Högsbo.

Hon menar att det som innan var vabruari nu istället är utspritt över januari, februari och mars.

– Man ser en markant uppgång av sjukfrånvaro så här års. Nu ser man att det blivit mer att göra med tillsättningarna över en längre period än tidigare, det är inte bara vabruari, utan även januari och mars, säger hon.

Behöver 30 procent fler vikarier

I Örgryte-Härlanda visar statistik att man hade behövt 30 procent fler vikarier i slutet av januari och i hela februari.

ANNONS

– Historiskt brukar behovet av vikarier vara större den här tiden på året. Vi hade en tillsättningsgrad av timvikarier på 80 procent i januari, målet är att vi inte är i hamn förrän man har 100 procent, säger Eva Emanuelsson som är enhetschef på bemanningsenheten i Örgryte-Härlanda.

Den här tiden på året brukar det alltid synas ett större behov av vikarier, även på Västra Hisingen.

– Generellt har vi alltid ett större behov i februari till mars. Jag brukar få höra om det är en väldigt svår situation men det har jag inte fått höra än, säger Ulf Ottosson, enhetschef för bemanningsenheten i Västra Hisingen.

Förskollärare alltid svårt

Även i Centrum märks influensatiderna i behovet av vikarier.

– Förskollärare är alltid svårt att få tag i oavsett sjuktider. Men jag kan säga att centrum har det bra. Vi har ett bokningssystem och det ligger ungefär 10 beställningar på centrums 31 förskolor om dagen annars, medan det nu ligger kring 25 per dag, säger Berit Andersson, enhetschef för bemanningsenheten i stadsdel Centrum.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS