Striden om ekonomin

Att det ska byggas en ny multiarena i Göteborg är de flesta politiska partierna i Göteborg överrens om. Men hur den ska se ut, hur bygget ska finansieras och när arenan ska stå klar är fortfarande stora frågetecken. GPTV sände direkt från vår #pratbar på O'Learys på Avenyn där politiker, tänkbara hyresgäster och finansiärer fanns på plats för att diskutera den heta frågan.

ANNONS
|

När fem partier i kommunstyrelsen för några veckor sedan lyckades komma överens om att Scandinavium ska ersättas med en ny arena enades de också om att näringslivet ska vara med i diskussionen.

Formuleringarna i det gemensamma yrkandet är noga övervägda – för hos de fem partierna finns väldigt olika uppfattningar om i vilken grad man faktiskt vill ha med näringslivet. Alliansen sa i sitt första utspel i vintras att ”graden av medfinansiering ska maximeras”.

– Detta är inte ett åtagande som staden ska bära själv. Det finns många andra som kan bidra, både till byggandet och till driften, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

ANNONS

Men när Vänsterns kommunalråd Daniel Bernmar pratar om näringslivets medverkan handlar det att politikerna – precis som i många andra frågor – ska ha en dialog med många olika aktörer, för att höra vad de tycker.

– Vi har redan i dag många kontaktpunkter med näringslivet och det samtalet ska fortsätta. Jag tror inte att det står ett näringsliv med miljarder i fickan, som väntar på att få finansiera. Där har de (alliansen) nog mer glada förhoppningar, säger Daniel Bernmar.

Han säger att alliansens favoritidé tycks vara att sälja ut namnet.Det är han inte alls intresserad av att medverka till.

Så en ny arena kan inte heta till exempel Volvo arena?

– Nej, det låter otroligt provocerande i mina öron.

De rödgrönrosa partierna kommer inte att gå med på någon ”bred utförsäljning av kultur- och idrottslivet”, säger han.

– Vad ska vi sälja ut mer i så fall? Ska det heta Libresse-Stenhammarsalen? När man börjar med det resonemanget ska man nog fundera på vad man vill med kultur- och idrottsrörelsen.

I vilken utsträckning externa finansiärer ska vara med är inte det enda politikerna som ställer sig bakom en nya arena har olika syn på. Hur lång tid det kommer att ta innan arenan är på plats är en annan tvistefråga – och en viktig anledning till att vi faktiskt i dag ändå har ett beslut på att en ny arena ska byggas.

ANNONS

För ganska precis ett år sedan kallade fyra rödgrönrosa politiker till pressträff utanför Scandinavium för att berätta att arenan ska rustas upp för att klarar tio år till.

– De skapade ett tydligt dödläge när det sa att inget skulle hända, att det blir målarfärg. Det gjorde oss upprörda, säger David Lega, kommunalråd (KD).

– När de ställer sig utanför Scandinavium och håller presskonferens om att de inte tänker göra någonting, då blir det extra tydligt att vi måste ta ett initiativ, säger Jonas Ransgård.

Alliansen hade visserligen drivit frågan även tidigare, men efter presskonferensen ökade intensiteten – och i januari i år spelade de ut sitt kort. Efter att ha fått signaler från näringslivet att det fanns ett intresse att vara med lämnade de tre allianspartierna in ett yrkande till kommunstyrelsen om att en ny arena ska byggas.

Det öppnade för samtal mellan de sju partierna i kommunstyrelsen, och så småningom, en gemensam linje från fem av dem.

Från alliansens har det talats om att drömmen vore att arenan stod klar till jubileumsåret 2021. På den andra sidan är förväntningarna på tempo inte riktigt lika höga. Daniel Bernmar säger att det är rimligt att arenan blir klar under 2020-talets andra hälft.

ANNONS

Ungefär samma sak som han sa på den där presskonferensen utanför Scandinavium, alltså.

Fakta: #Pratbar

När: Torsdag 9 juni, klockan 18

Var: O’Learys, Kungsportsavenyn 9

Moderator: Anders Abrahamsson, GP

Medverkar gör bland andra: Mats Grauers, Frölunda. Åsa Nathell, Krall Entertainment. Bettan Andersson (V). Ann-Sofie Hermansson (S). Jonas Ransgård (M). David Lega (KD), Nils Wiberg, Prioritet Finans. Thomas Dahl, Wallenstam. Johan Rylander, GP. Johan Lindqvist, GP.

Fakta: Beslutet

På mötet den 18 maj beslutade kommunstyrelsen att Scandinavium ska ersättas med en nybyggd arena. Bakom beslutet står M, L, KD, S och V. Miljöpartiet hoppade av överenskommelsen i ett sent skede.

I det gemensamma yrkandet skriver partierna ”Vi är överens om behovet av en ny arena. Dess finansiering, graden av kommersialisering och driftsform får klargöras i det kommande arbetet.”

Nu har stadsledningskontoret i uppdrag att tillsammans med Got Event, Byggnadsnämnden, Fastighetsnämnden och övriga relevanta aktörer ta fram ett förslag.

Det arbetet ska vara klart hösten 2017.

ANNONS