Stort strömavbrott i Göteborg

Ett omfattande strömavbrott drabbade över 26 000 kunder i Göteborg. Felet ska ha uppstått i det överliggande nätet och spårvagnstrafiken till och från Angered och Kortedala stod still.

ANNONS
|

Främst är det kunder i nordöstra Göteborg som drabbats av strömavbrottet.

Enligt Göteborg Energi var drygt 26 000 kunder strömlösa.

– Det är ett fel i det överliggande nätet, det som matar ström in i Göteborg. Det har blivit ett fel i Angered, säger Cecilia Erdalen, presschef Göteborg Energi.

– Vi håller på att lösa felet så att vi kan få strömmen tillbaka. Driftledningscentralen ska försöka koppla på strömmen men kunderna kan få tillbaka strömmen successivt, säger Erdalen.

Gatulamporna har slagits ut efter att ett omfattande strömavbrott drabbat nordöstra Göteborg.
Gatulamporna har slagits ut efter att ett omfattande strömavbrott drabbat nordöstra Göteborg. Bild: Filip Mitrovic

Spårvagnstrafiken drabbad

Spårvagnstrafiken stod still till följd av strömavbrottet. Det omfattade linje 4, 8 och 9 som vände vid Gamlestadstorget samt 6, 7 och 11 som vände vid Härlanda.

ANNONS

– Vi har beställt busstrafik som ska gå från Gamlestan till Angered samt Aprilgatan till Kortedala och omvänt, säger Göte Andersson, störningskoordinator på Västtrafik.

LÄS MER:Stort strömavbrott i Göteborg – över 26 000 drabbade

Så sent som den 6 november drabbades samma område och ungefär lika många kunder av samma typ av fel.

Då förklarade Göteborg Energi att felet inte låg där – i stället rörde det sig om ett brytarhaveri i det överliggande elnätet, som Vattenfall förser Göteborg med.

Då, för en dryg vecka sedan, uppstod felet efter midnatt – natt mot söndag.

På måndagen kom det omfattande elavbrottet mitt i rusningstid och blev påtagligt för väldigt många.

– Vi vet inte om det är samma typ av fel – och vad det i så fall beror på. Vi kommer att göra en analys, säger Magnus Kryssare, pressinformatör på Vattenfall.

– Vi är på väg ut till elstationen i Lärje där felet som drabbat regionnätet har uppstått, tillägger han.

Strömmen tillbaka

Prognosen enligt Vattenfall är att avbrottet, helt eller delvis, ska vara åtgärdat vid 19-tiden. Vid 19.15 på måndagskvällen hade alla kunder fått tillbaka strömmen.

– Det tog ett tag att koppla på alla när det var ett så omfattande avbrott, men nu har alla fått strömmen tillbaka, säger Cecilia Erdalen.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS