Stormen har kulminerat – men SMHI klass 1-varnar

Ovädret som drog in över regionen under söndagen orsakar fortfarande bekymmer. Bland annat är Uddevallabron avstängd för tung trafik och flera tågavgångar har ställts in. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar och höga flöden i Göteborgsområdet.
– Det är längs Västkusten vi har de kraftigaste vindarna, säger meteorologen Alexandra Ohlsson.

ANNONS
|

Ovädret som drog in över Västsverige under söndagen ställer fortfarande till det i regionen.

LÄS MER: Nu drar ovädret in över Göteborg

Inledningsvis stängdes flera broar av och på måndagsmorgonen är Uddevallabron fortfarande avstängd för tung trafik.

– Vinden avtog lite i natt så vi öppnade bron, men vid fyratiden blåste det så pass mycket igen, säger Peter Harrysson vid trafikledningscentralen.

GP-läsarna skickade in bilder på stormens verkningar under gårdagskvällen.
GP-läsarna skickade in bilder på stormens verkningar under gårdagskvällen. Bild: Läsarbilder

LÄS MER: GP-läsarnas bilder från stormen

Enligt honom kommer bron sannolikt fortsatt vara stängd för tung trafik under förmiddagen.

Under söndagen stängdes Tjörnborn efter att ett släp blåste av en lastbil och orsakade stopp. På måndagen är bron öppen men med reducerad hastighet, skriver Bohusläningen.

ANNONS

Svårt i trafiken

Stormen kan också ställa till det för trafikanter på andra platser på grund av nedfallna träd. Totalt ska runt 150 ärenden om träd över vägar kommit in till trafikledningscentralen under gårdagen.

– De lär märkas när det börjar komma ut trafikanter som upptäcker det, säger Peter Harrysson tidigt på måndagsmorgonen.

I Alingsås kan bilar inte använda en del av väg 1764 på grund av en omfattande vattensamling.

De hårda vindarna orsakar också problem i tågtrafiken. Just nu är det stopp på sträcken mellan Öxnered och Vänersborg, vilket påverkar alla tåg på sträckan Göteborg-Trollhättan-Karlstad. Först i eftermiddag beräknas trafiken på sträckan återgå till det normala.

Trafikverket har också stoppat tågtrafiken på sträckan Uddevalla-Strömstad fram till klockan 14.00 på måndagseftermiddagen rapporterar Bohusläningen. Detsamma gäller tåg mellan Herrljunga-Borås och Håkantorp-Gårdsjö.

Flera flygavgångar har också ställts in från Landvetter flygplats. Dessutom dras man med följdförseningar från söndagen.

– Vi hänvisar till vår hemsida för aktuell information om avgångar, säger Lovisa Ernestam, biträdande presschef hos Swedavia.

LÄS MER: Räddningstjänsten i sökinsats i Svenljunga

Ovädret håller i sig till lunchtid

Och ovädret håller i sig – om än i lite mindre styrka, det meddelar Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

– Vi har sett att stormen har kulminerat. Det kommer att vara fortsatt blåsigt under början av dagen. Men vid lunch bör man märka av att vinden har avtagit i Göteborgsområdet, säger hon.

ANNONS

SMHI har utklassat två klass 1-varningar, en för mycket hårda vindbyar och en för höga flöden.

– Under morgonen och förmiddagen kommer det att röra sig om upp emot 22 meter per sekund i vindbyarna, men ju längre in i landet du kommer desto mindre kommer det blåsa. Det är längs Västkusten vi har de kraftigaste vindarna, säger Alexandra Ohlsson.

Även regn väntas under måndagsmorgonen.

LÄS MER: Göteborgare strandade efter misslyckade landningsförsök

Texten uppdateras

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS