Stora skillnader i dödsfall mellan Göteborgs stadsdelar

Covid-19 slog olika mot Göteborgs stadsdelar förra året. I nordöstra Göteborg var nästan var femte dödsfall ett covidfall – en betydligt högre andel än i andra stadsdelar. Det visar en ny granskning av P4 Göteborg.

ANNONS
|

P4 Göteborgs granskning visar ett tydligt mönster. Nästan 20 procent av de som dog i nordöstra Göteborg 2020 dog av covid-19. Det kan jämföras med mellan 11 och 12 procent på Hisingen, i centrum och sydväst.

Siffrorna togs fram genom Socialstyrelsens dödsorsaksregister. I dödsorsaksintyget som skickas till Socialstyrelsen inom tre veckor efter dödsfall beskrivs det sjukdoms- eller skadeförlopp som har haft störst betydelse för dödsfallet. I registret finns också uppgifter om var den avlidna bodde, om de bodde på äldreboende eller hade hemtjänst.

Granskningen visar också att av de 575 göteborgare som avled i covid-19 under 2020 bodde 59 procent på äldreboende. Och även där var äldreboenden i nordöstra Göteborg, bland annat i Bergsjön, extra hårt drabbade.

ANNONS

I granskningen Coronakartan rapporterade GP i mitten av maj 2020 bland annat om äldreboendet Geråshus i Bergsjön, där det som mest dog fem personer på en dag.

– En stor del av de som drabbades i nordost när äldreboenden drabbades var anhöriga som arbetade inom hälso- och sjukvård och inom serviceyrken där det spreds i familjer och sen vidare till äldreboendena, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen till P4 Göteborg.

LÄS MER:Minst 35 döda på två äldreboenden i Östra Göteborg

Bekräftar tidigare avslöjanden

GP har tidigare rapporterat om att nordost drabbats hårt av covid-19. Då, i maj förra året, menade Leif Dotevall att siffrorna på lokal nivå är svårtolkade och att det finns många fallgropar när de ska analyseras.

– Det är viktigt att se att det är ganska lika i nästan hela staden. Vi har inte känt att det har varit väldigt angeläget att gå ut och säga att: ”i det här området är det särskilt viktigt att tänka på restriktionerna”. Det är lika viktigt över allt, sa Leif Dotevall till GP då.

I maj 2020 påbörjades analysen av varför just nordöstra Göteborg drabbades hårdare än andra stadsdelar men smittskyddsläkaren ville då inte föregå analysens resultat.

– Det finns säkert många förklaringar. Vi får del av det i smittspårningen och den analysen är oerhört viktigt. Men jag tror att det allra mest angelägna här är att inte leta syndabockar. Fokus ska vara att få förståelse för hur vi kan förhindra att smittan förs vidare, sa Leif Dotevall till GP då.

ANNONS

LÄS MER:Utredning klar: Stora brister i hanteringen av coronasmittan på äldreboenden i Göteborg

Borde gjorts mer tidigare

I dag säger Leif Dotevall till P4 Göteborg att smittspridningen sker snabbare ju tätare man bor, ju tätare man reser och om man saknar möjlighet att jobba hemifrån och att detta hade behövts identifieras tidigare och tydligare. Åtgärder som nu sätts in, till exempel utökad kollektivtrafik i de nordöstra delarna och mer resurser till drabbade äldreboenden, borde ha kommit tidigare.

– Man borde ha gjort allt det här för längesen, säger Leif Dotevall till P4 Göteborg.

LÄS MER:Så havererade krishanteringen steg för steg – hundratals dog i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS