Avgiften infördes på prov på två toaletter 2019. Innan årsskiftet ska de andra gå samma väg.
Avgiften infördes på prov på två toaletter 2019. Innan årsskiftet ska de andra gå samma väg. Bild: GP

Stadens gratistoaletter slutar vara gratis

De offentliga toaletterna vandaliseras, används för att ta droger och att sova i. Nu har staden fått nog och infört en avgift för besökarna. Toaletten på Drottningtorget var först ut i ett pilotprojekt. Där sjönk antalet besök från 18 000 till 3 000.

ANNONS

Runtom i Göteborg finns 14 offentliga toaletter som länge varit gratis att besöka. Men efter årsskiftet är det slut med det.

Orsaken är att toaletterna utsätts för en hel del skadegörelse och används för att ta droger, droghandel eller som sovutrymme. Det berättar Tomas Herdesköld, teknisk förvaltare på park- och naturförvaltningen.

Avgiften infördes först i ett pilotprojekt hösten 2019 på toaletterna vid Drottningtorget respektive Hjalmar Brantingsplatsen.

– Det har gett goda resultat, både vad gäller tillgänglighet, trygghet och att skadegörelsen har minskat, säger Tomas Herdesköld.

LÄS MER:Världsmetropolen Paris stinker – av en stark doft av urin

LÄS MER:Politikerna vill ha prislapp för "kaosbelysning" inom Vallgraven

Så mycket kommer besöken kosta

När besöken var gratis hade toaletten på Drottningtorget cirka 18 000 besök på ett år.

ANNONS

Efter att avgiften införts sjönk antalet till 3 000.

Den drastiska förändringen förvånade de ansvariga. Tomas Herdesköld hade väntat sig max en halvering.

– Jag tolkar det som att de som behöver gå på toaletten betalar. Tidigare användes de till lite allt möjligt.

Beslutet att avgiftsbelägga toaletterna fattades av politikerna i park- och naturnämnden. Varje besök kostar fem kronor och betalningen görs med kort. Pengarna går in i förvaltningens driftbudget.

Alla toaletter är i princip likadana. Det enda som skiljer dem åt är att de i vissa fall, till exempel på Burgårdsplatsen, är något mindre.

LÄS MER:Droganvändning vanligt på offentliga toaletter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS