Staden efterlyser 100 år gamla klenoder

Har du en hundra år gammal tallrik hemma? Eller kanske ett inbjudningskort till förra århundradets fest, alltså Göteborgs 300-årsdag för snart hundra år sedan? Då vill Göteborgs turistbyrå åt dig – och dina prylar.

ANNONS

Under fredagen är det prick 300 dagar kvar tills Göteborg inleder jubileumsåret med start på nyårsafton. Efter det kommer firandet av Göteborgs 400 födelsedag pågå under hela 2021.

Medan nedräkningen till firandet pågår arrangerar Göteborgs turistbyrå en utställning med gamla saker från de tidigare jubileumsfirandena vid 300- och 350-årsdagen. Men för att ha något att visa upp ber de nu göteborgarna att leta bland gömmorna hemma och se om de själva har något minne sparat från kalasen.

Under fredagseftermiddagen ombeds göteborgare att ta med sitt minnesföremål, bild eller historia från stadens 300- eller 350-årsjubilemet till turistbyrån vid Kungsportsplatsen för att delta i utställningen.

ANNONS

– Vi uppmanar människor i staden att kolla om de har olika minnesföremål från de tidigare jubileumsfirandena och komma och visa upp dem och, om de vill, låna ut dem till vår utställning. Det kan vara saker som vaser, skålar, pins eller kanske t-shirtar, säger Alexsandra Flinck, projektkoordinator för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg och company.

Kan finnas okända föremål

Hon berättar att man redan på förhand har fått in några få föremål, bland annat en t-shirt från 350-årsjubileet och biljetter till jubileumsutställningen som arrangerades i samband med 300-årsfirandet.

– Det har tydligen redan hört av sig folk till turistbyrån som har saker de kan dela med sig av. Vi vet några av sakerna som togs fram vid tidigare jubileum, men det finns säkert föremål vi inte känner till, säger Alexsandra Flinck.

Själv hoppas hon bland annat på att en unik uppsättning porslin dyker upp.

– Jag vill gärna bli lite överraskad, men av det jag känner till finns det flera klassiska olika uppsättningar av tallrikar och fat från jubileerna, säger hon och fortsätter:

– Sedan är det roligt med minnesmynten som riksbanken gav ut, för det gör man inte längre. På den tiden gav man ut ett mynt där det stod att Göteborg firade 300 år eller 350 år. Sedan finns det såklart många spännande böcker och bilder från firandena, säger Alexsandra Flinck.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS