Somnar i duschen – kostar miljoner

ANNONS
|

Vattenskador kostade Bostads AB Poseidon 22,5 miljoner kronor förra året.

- Det är en alldeles ohygglig summa, säger Annicka Thorin, chef för distrikt öster och säkerhetssamordnare på Poseidon.

Hon säger att vatten på ett sätt är mer förrädiskt än eld. En läcka kan uppstå och pågå ett tag innan den upptäcks – och under tiden hinner vattnet leta sig in i isolering och under golv och ställa till stora skador.

Och det finns många olika orsaker till skadorna. Annicka Thorin berättar att det bara i hennes distrikt under 2014 vid fyra olika tillfällen hände att boende somnade över en golvbrunn, så att det vållade översvämning och vattenskador.

ANNONS

- Det hinner hända ganska mycket på kort tid. Om lägenheten inte är på bottenvåningen kan det leda till att två tre lägenheter under också skadas. Så en sådan skada springer snabbt upp till 300000 kronor, säger hon.

Nu fattar jag inte. Somnar man där när vattnet är på?

- Exakt. Jag förstår att du inte förstår, men så är det. Folk somnar i duschen medan de duschar, och så täpps golvbrunnen till så att det svämmar över.

Det händer också att rör hoppar ur sitt läge eller att boende trots att de varken har tillstånd eller rätt kunskap på egen hand installerar till exempel en diskmaskin. Annicka Thorin berättar att de hade ett sådant fall i hennes disktrikt under året, och att det ledde till läckage och kostsamma skador.

- Många gånger hinner det bli omfattade, på grund av att vattnet sipprar under lång tid och blöter upp bjälklag och vandrar ned i väggar, isolering börjar ruttna. Det tar tid innan man ser vidden av det.

Finns det något av detta ni kan bli bättre på att förebygga?

- Det går ju inte att säga till folk "duscha inte mitt i natten när du kommer hem och inte är nykter". Så det är väldigt svårt att förebygga den typen av saker.

ANNONS

Vattenskador är den enskilt största posten av de skador de kommunala bolagen och förvaltningarna rapporterar till det kommunala försäkringsbolaget Göta Lejon. Under förra året landade kostnaderna för vattenskador totalt på över 60 miljoner kronor. Den absoluta merparten, närmare 50 miljoner kronor, stod de kommunala bostadsföretagen för.

Familjebostäder har rapporterat vattenskador för 16,4 miljoner kronor.

Till stor del handlar det om skador som inte är särskilt dramatiska, säger Robert Jardemyr, distriktschef för Majorna och Hisingen på Familjebostäder. Ofta rör det sig om att man hittar vattenskador när man ska renovera badrum inom det ordinarie underhållsprogrammet. För statistikens skull tar man med hela renoveringen i rapporten – men det är inget som bolaget får ersättning för av försäkringsbolaget, förklarar han.

Sedan finns det också mer akuta skador, som när en hyresgäst slagit sönder en toalett så att den under en lägre tid stod och rann och vållade skador. Eller när rör eller ledning springer läck.

- Det är sådant som händer, men det är inte jättemycket av den sorten. En ledning har normalt en livslängd mellan 30 och 50 år. Det är svårt att förebygga den typen av skador mer än vi redan gör, säger Robert Jardemyr.

Bostadsbolaget rapporterade vattenskador för 8,6 miljoner kronor. Enligt Eva Jonasson, informatör på Bostadsbolaget, handlar det bland annat om stopp i avlopp, trasiga rör eller andra former av oförutsedda händelser.

ANNONS
ANNONS