Socialministern om psykvården: "Vår tids stora folkhälsoutmaning"

De växande problemen med psykisk ohälsa är enligt socialminister Lena Hallengren vår tids stora folkhälsoutmaning.
– Det är klart att den som är i behov av psykiatrisk hjälp ska ha samma rätt till vård som till den som söker för cancer, diabetes, eller någonting annat, säger socialministern.

ANNONS
|

Så väl patienter, vårdpersonal, fackförbund som polisen, har det senaste året slagit larm om att psykiatrin i Göteborgsområdet inte räcker till för att hjälpa alla de människor som är i behov av hjälp.

Sveriges socialminister Lena Hallengren kallar problemen med en växande psykisk ohälsa hos befolkningen för "Vår tids stora folkhälsoutmaning".

För avlasta psykiatrin menar hon att primärvården måste bli bättre på att kunna hjälpa patienter i ett tidigt skede, innan deras besvär riskerar att eskalera.

– Psykisk ohälsa är ett väldigt vitt begrepp. Psykisk ohälsa kan vara att uppleva stress, press, och ha ont i magen. Den typen av psykisk ohälsa kan man med ganska små insatser hantera, säger Lena Hallenberg.

ANNONS

"Varit lite otydligt"

I augusti gav regeringen därför ett tilläggsuppdrag till den nationella samordnaren som sedan 2017 utreder hur den svensk hälso- och sjukvård kan moderniseras. Det nya uppdraget handlar om att "utreda förutsättningarna för en ny form av skyndsamma och ändamålsenliga insatser inom primärvården för personer mer lättare psykisk ohälsa."

– Jag tror faktiskt att det varit lite otydligt, en del funderar på vart man egentligen vänder sig och kanske är det lite många som vänder sig till psykiatrin, menar Lena Hallengren.

Även om specialistvården, det vill säga psykiatrin, enligt socialministern överlag fått både mer personal och större resurser i Sverige på senare tid menar hon att det inte har skett "i samma takt som behoven har ökat."

– Det är klart att den som är i behov av psykiatrisk hjälp ska ha samma rätt till vård som till den som söker för cancer, diabetes, eller någonting annat – det finns ingen skillnad.

Lena Hallengrens uppfattning är att problemen inom psykiatrin i stort i Sverige främst inte handlar om att ta hand om personer när de är i behov av akut hjälp.

– Det är min bild att då får man akut hjälp, men man kan hamna i ett läge där man har stora behov, men där det kanske inte är på "minutenakut" och att man då upplever att man får vänta. Det är något som psykiatrin måste arbeta med. Att hantera det akuta, men att också ge specialistvård till den som behöver det.

ANNONS
Socialministern Lena Hallengren menar att psykiatrin precis som övrig sjukvård i Sverige står inför stora utmaningar.
Socialministern Lena Hallengren menar att psykiatrin precis som övrig sjukvård i Sverige står inför stora utmaningar. Bild: Robin Aron

Nationellt råd ska ser över personalsituationen

När det gäller de psykiatriska mottagningarnas svårigheter med att rekrytera personal, på grund av till exempel brist på specialistläkare, menar hon att krävs ett långsiktigt arbete för att komma tillrätta med problemet.

– Jag vill understryka att det är fler som arbetar inom psykiatrin i dag än vad det var för ett antal år sedan, så det sker en ökning. Men jag tror inte att någon köper att vi snabbutbildar någon på ett halvår eller ett år. Det är klart att det är en lång utbildning att specialistutbildas inom psykiatri, likväl som det är det inom onkologi eller något annat.

För att effektivisera kompetensförsörjning av personal menar hon att det krävs en bättre samverkan i hela landet, vilket Socialstyrelsen i september fick uppdrag att samordna.

– Ett nationellt vårdkompetensråd kommer att inrättas. Det är ingen tröst för den som i dag söker personal som man inte hittar, men på sikt tror jag att det är väldigt viktigt att man samarbetar kring personalsituationen. Att man ser det som en gemensam angelägenhet så att var och en inte bara ser om sitt eget hus. Det är en utmaning förstås, säger Lena Hallengren.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS