På parkeringen vid Hovåsbadet råder ett organiserat kaos. Under fredagen var det, förmodligen på grund av hettan, dock hög ruljans på badbesökarna, berättar en parkeringsvakt.
På parkeringen vid Hovåsbadet råder ett organiserat kaos. Under fredagen var det, förmodligen på grund av hettan, dock hög ruljans på badbesökarna, berättar en parkeringsvakt. Bild: Adam Ihse

Slaget om p-platserna – kan skapa problem för räddningstjänsten

Badsugna semesterfirare vallfärdar till stadens badplatser och trycket blir så hårt att parkeringsplatserna inte räcker till. Då väljer många att parkera längs vägkanter eller i terrängen.
– Jag vill uppmana alla bilister att lämna tillräcklig bredd för att våra bilar ska komma fram, säger Jan Carlsson, stabschef på räddningstjänsten i Storgöteborg.

ANNONS
|

För många har semestern nått sin kulmen och termometern har de senaste dagarna visat runt 30 grader.

Men i jakten på ett svalkande dopp svämmas parkeringarna i anslutning till badplatserna snabbt över. Något som kan komma att skapa problem för räddningstjänst och ambulans.

Trafikkontoret har under den senaste veckan tagit emot många samtal om överfyllda parkeringar, främst från Hovåsbadet, Smithska udden, Askimsbadet och badplatserna kring Torslanda.

– Vi får framför allt fått in synpunkter från medborgare om bilar som står parkerade på ett hindrande sätt för räddningstjänsten. Det har eskalerat nu de här dagarna när vi har haft väldigt fint väder, säger Carina Abrahamsson, enhetschef för parkering på trafikkontoret i Göteborg.

ANNONS

Problem för blåljuspersonal

Vid drunkningslarm eller sjukdomsfall på badplatser eller stränder är det vanligt att både räddningstjänst och ambulans larmas direkt till platsen, och räddningstjänsten varnar för att parkeringskaoset kan hindra utryckningsfordon från att ta sig fram.

– Det kan vara trångt ner till badplatser. Med jämna mellanrum åker stationer runt i sina respektive utryckningsområden och tittar så att det råder god framkomlighet. Ser det för trångt ut kan vi slå larm till p-vakterna eller polisen om situationen, säger Jan Carlsson, stabschef på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Men enligt Jan Carlsson har ingen utryckning hindrats eller försenats till följd av parkeringskaos vid någon badplats än så länge i sommar. Och det är ett scenario som han vill undvika. Även om räddningstjänsten har rätt att bogsera bort fordon, är det något som sällan händer.

– Vid badplatser handlar det ofta om akutsituationer där det kan vara en fråga om sekunder mellan liv och död. Det tar alldeles för lång tid att bogsera bort ett fordon, då är det bättre att springa ner.

Därför har han en vädjan till Göteborgs semesterfirare:

– Jag vill uppmana alla bilister att lämna tillräcklig bredd för att våra bilar ska komma fram. Man kan tänka att en lastbil ska kunna komma fram. Ju snabbare vi kan komma ner, desto snabbare kan vi göra livräddande insatser.

ANNONS

Kan bli ett dyrt bad

I lägen då medborgare varnat om felparkerade bilar kan Trafikkontoret skicka ut parkeringsvakter för att kontrollera.

– Trafiksäkerhet och framkomlighet för räddningstjänst är vår prioritering när vi är ute på badplatserna, säger Carina Abrahamsson.

På Näset råder det ofta parkeringskaos. För bilar som ställts där det är förbud att parkera landar boten på 850 kronor.
På Näset råder det ofta parkeringskaos. För bilar som ställts där det är förbud att parkera landar boten på 850 kronor. Bild: Adam Ihse

På de bilar som står felparkerade delas en parkeringsbot ut, antingen av en parkeringsvakt eller polisen. Vad boten landar på beror på vilket typ av trafikbrott som har begåtts. Felparkeringsavgiften ligger på mellan 600 och 1100 kronor.

Sedan 2014 finns det även en lag som ger kommuner rätt att bogsera bort felparkerade bilar om ägaren har mer än 5 000 kronor i obetalda felparkeringsavgifter. Bilen behöver inte återlämnas förrän den totala skulden är betald.

Ger parkeringsanmärkningarna någon effekt?

– Ser man att p-vakten är på plats kanske man väljer att parkera någon annanstans och förmodligen ställer jag som badgäst mig inte på den plats jag blev bötfälld på imorgon. Men det betyder ju samtidigt inte att någon annan inte gör det, säger Carina Abrahamsson.

Felparkeringsavgifter:

Om avgift inte är betald eller tillåten parkeringstid överskridits: 600 kronor

Om bilen ställts där det är förbud att parkera: 850 kronor

Om det råder förbud att stanna på platsen: 1100 kronor

Vid allvarliga felparkeringar (till exempel plats för rörelsehindrade): 1100 kronor

Det finns även några undantag från dessa avgifter.

Källa: Göteborgs Stad

Hovåsbadet är en av de badplatser som Trafikkontoret får in flest samtal om.
Hovåsbadet är en av de badplatser som Trafikkontoret får in flest samtal om. Bild: Adam Ihse
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS