Lillemor och Jarl Månsson flyttade till lägenheten i ett parhus i Kareby 1990. Huset var nytt och de fick sätta sin prägel på inredningen. Senare har Jarl fått en trapphiss för att kunna röra sig fritt i bostaden.
Lillemor och Jarl Månsson flyttade till lägenheten i ett parhus i Kareby 1990. Huset var nytt och de fick sätta sin prägel på inredningen. Senare har Jarl fått en trapphiss för att kunna röra sig fritt i bostaden. Bild: Stefan Berg

Skulle köras ut efter 30 år – nu backar hyresvärden

Efter åtta månaders ovisshet får Lillemor och Jarl Månsson behålla sin bostad som de har haft i 30 år. Hyresvärden, det kritiserade bolaget Fastinvest, tar tillbaka uppsägningen.
– Det är en stor lättnad, säger Lillemor Månsson.

ANNONS
|

GP har tidigare berättat om makarna, som i somras blev uppsagda efter tre decennier i samma hyreslägenhet. Fastighetsägaren meddelade att lägenheten – och grannbostäderna – var sålda och att de boende skulle tvingas flytta.

Fallet nådde hyresnämnden men två dagar innan domen skulle komma drog Fastinvest tillbaka uppsägningarna, vilket Hem & Hyra var först med att rapportera.

– De fick ge sig till slut! Han (bolagets vd, red:s anm) ville väl inte ha någon dom mot sig, det var väl därför han mejlade två dagar innan. Vi är glada och hoppas få lugn och ro igen. De gångna åtta månaderna har varit hemska, säger Lillemor Månsson.

ANNONS

Husen ska säljas

Makarna, som i dag är 78 år, flyttade in när huset i Kareby utanför Kungälv var nybyggt. De har trivts utmärkt fram till i juni i fjol. ”Vi har planerat att bo här livet ut”, sa Jarl Månsson när GP träffade dem i höstas.

LÄS MER:Lista släppt över de värsta hyresvärdarna i Västsverige

De personer som i fjol påstods ha köpt bostäderna har aldrig synts till. Nu uppger Fastinvest att husen ska läggas ut till försäljning i februari eller mars.

– Mitt hopp är att Förbo eller Kungälvsbostäder tar över, så att vi slipper privata hyresvärdar, säger Lillemor Månsson

De gångna åtta månaderna har varit fulla av oro för makarna. Nu är frågan vem som tar över efter Fastinvest. Lillemor Månsson hoppas på allmännyttan.
De gångna åtta månaderna har varit fulla av oro för makarna. Nu är frågan vem som tar över efter Fastinvest. Lillemor Månsson hoppas på allmännyttan. Bild: Stefan Berg

Sandra Nogueira, jurist på Hyresgästföreningen och makarna Månssons ombud i hyresnämnden, blev överraskad när Fastinvest gav upp.

– Det var lite oväntat. Samtidigt tror jag att vi skulle ha fått beslutet med oss ändå. Rent moraliskt är det definitivt de boende som har rätt. Hyresvärden har agerat jättekonstigt, säger hon.

På värstinglistan

Fastinvest, som är ett litet bolag med sammanlagt fyra fastigheter, har hamnat på Hem & Hyras lista över Sveriges värsta hyresvärdar. Vd:n Daniel Abelson har kallat listan ”oseriös”.

LÄS MER:Vite mot kyrkägare för högljudd konsert

När GP ringer upp Abelson vill han inte svara på frågor i telefon. Han uppger per mejl att uppsägningarna togs tillbaka för att ”Fastinvest vill inte flytta fram den planerade annonseringen”. Han uppger också att de personer som skulle ha köpt bostäderna i fjol drog sig ur när de inte fick tillträde den 1 oktober.

ANNONS

Var det rätt att försöka säga upp två gamla människor som bott där i 30 år?

”Det har inget med rätt att göra, alla företag måste planera långsiktigt och att sälja villan är ett sådant beslut”, svarar Abelson. Han framhåller att han har hittat annonser för ”17 olika likvärdiga bostäder med förstahandskontrakt som hyresgästen kunnat flyttat till”.

Bostaden rymmer många minnen. Makarna Månsson hade tänkt sig att bo här livet ut.
Bostaden rymmer många minnen. Makarna Månsson hade tänkt sig att bo här livet ut. Bild: Stefan Berg

LÄS MER:Pensionärer sägs upp efter 30 år i samma bostad

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS