Skolor stänger i Göteborg – så påverkas eleverna

Efter regeringens rekommendation har Göteborgs utbildningsnämnd beslutat att stänga kommunala gymnasieskolor och övergå till distansundervisning. Det med start på onsdagen. Även Chalmers och Göteborgs Universitet kommer gå över till distansundervisning. I nuläget finns inget planerat datum när undervisningen ska återupptas i på plats i skolorna.
– Göteborgs skolor har länge legat i framkant kring digital teknik och annat. Nu prövas det, säger Pär Gustafsson (L), utbildningsnämndens ordförande.

ANNONS
|

Med anledning av den pågående coronapandemin kom regeringen och Folkhälsomyndigheten med en ny, skarp rekommendation på tisdagsmorgonen: All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen.

Alla kommunala gymnasieskolor i Göteborg kommer att följa rekommendationen.

LÄS MER:Gymnasier och högskolor stängs

– Göteborgs stad har hela tiden varit tydliga med att vi följer myndigheternas rekommendationer. Så vi kommer, på utbildningsnämndens ordinarie sammanträde i kväll, att fatta beslut om att stadens undervisning i våra kommunala skolor ska övergå till distansundervisning, säger utbildningsnämndens ordförande Pär Gustafsson (L).

20 000 gymnasieelever omfattas

Drygt 20 000 elever går i Göteborgs gymnasieskolor, varav drygt hälften i kommunala skolor, och omfattas därmed av rekommendationen.

ANNONS

LÄS MER:20 anställda hålls hemma – elever undervisas på distans

– För alla elever innebär det ett stort eget ansvar. Särskilt för de elever som går i trean på gymnasiet och ska ta examen senare under våren. Så jag tycker det är viktigt att understryka att undervisningen inte upphör för att den övergår till att vara på distans. Det här är inget extra lov.

Schillerska gymnasiet är en av skolorna som omfattas av rekommendationen.
Schillerska gymnasiet är en av skolorna som omfattas av rekommendationen. Bild: Henrik Björnsson

Flera skolor har förberett sig för ett beslut som detta under de senaste veckorna, och Pär Gustafsson känner att stadens skolor har möjlighet att klara omställningen.

"Inget man tränat på"

Undervisningen kommer nu framför allt att ske genom programmet Google classroom.

– Det finns en väl utarbetad struktur inom Göteborgs stads gymnasieskolor. Sedan pågår ett arbete inom förvaltningen med att hitta en lösning på hur prov och examensuppgifter ska genomföras. Det är inte helt klart än, säger Pär Gustafsson och fortsätter:

LÄS MER:Skolorna är beredda på stängning

– Det har funnits en förberedelse för mycket av detta. Sedan är det klart att det är inget man tränat på, för man har aldrig gjort något sådant här innan. Men Göteborgs skolor har länge legat i framkant kring digital teknik och annat. Nu prövas det.

Är Göteborgs gymnasieskolor redo för den här omställningen?

– Det hoppas jag. Vi kommer att säkerställa så att eleverna får den undervisning som de är berättigade till. Sedan är kanske inte allt på plats i morgon. Det gäller att hitta bra lösningar, som också handlar om att lärarna ska kunna ha en bra arbetsmiljö.

ANNONS

För Göteborgs stads del omfattas också kommunala vuxenutbildningar och yrkeshögskolan av rekommendationen.

Dessutom rekommenderas universitet och högskolor att gå över till distansundervisning.

Stänger bibliotek

Chalmers beslutade för ett par dagar sedan att alla salstentor ska göras hemifrån. Från och med tisdagen kommer också övrig verksamhet "i huvudsak" ske på distans, meddelar högskolan på sin hemsida. Efter 23 mars gäller det all undervisning.

"Vi [måste] tyvärr undanbe oss fysiska besök hos våra medarbetare och studenter på Chalmers campus tills vidare. Tack för visad förståelse!​", skriver man också.

LÄS MER:Beskedet: Ingen Cortège och tentor skrivs hemifrån

Vidare meddelar Chalmers att de stänger sina tre bibliotek, ställer in studiebesök och studentresor samt slutar bevilja internationella tjänsteresor.

Göteborgs Universitet uppmanar anställda att jobba hemifrån i så stor utsträckning som möjligt och kommer påbörja en övergång till distansundervisning från och med imorgon onsdag. Medan det går cirka 9 000 studenter på Chalmers rör det sig här om över 30 000, så man har till 26 mars på sig att implementera hemundervisningen.

GU har förberett sig på detta scenario sedan en tid tillbaka och Jörgen Svensson, säkerhetsansvarig, tror inte det blir några problem att hinna.

– Vi behöver säkerställa de tekniska systemen och till viss del utbilda lärare så de kan hantera det på ett bra sätt. Men elevantalet har redan minskat och flera gått över till distansutbildning, så det kommer nog gå ganska snabbt, säger han.

ANNONS
Gymnasieskolorna stängs – elevernas reaktioner
Bild: Sanna Tedeborg

grade crossed
Fatima Ahmed, samhäll/beteende, Schillerska gymnasiet


Hur känns det att skolan stänger?


– För mig känns det inte alls bra. Det är inte lätt för mig att plugga på distans, eftersom jag inte har svenska som första språk. Det ger mig mycket stress.


Hur kommer det gå att jobba hemifrån?


– Om jag förstår uppgifterna kan det hända att jag klarar av det, men om jag inte förstår och ingen kan hjälpa mig kanske jag inte klarar av det på egen hand. Eftersom jag går tredje året är det jätteviktigt att klara av alla ämnen. Det är svårt om man inte har svenska som första språk och ens föräldrar inte heller kan så bra svenska.
Gymnasieskolorna stängs – elevernas reaktioner
Bild: Sanna Tedeborg

grade crossed
Olivia Rasmusson och Osmond Nilsson, samhäll/beteende, Schillerska gymnasiet


Hur känns det att skolan stänger?


– Det känns tråkigt och lite jobbigt. Det känns som om dagarna kommer att bli väldigt ostrukturerade. Det kommer bli ganska instängt att sitta hemma, säger Osmond.


– Det känns tråkigt att inte få träffa sina kompisar och inte behöva gå ut, det känns som om man egentligen behöver gå ut och träffa andra och ha lektioner, säger Olivia.


Hur kommer det gå att jobba hemifrån?


– Jag hoppas man fixar det bra. Det är alltid svårt, vi har ganska mycket ansvar i vanliga fall också, men nu blir det ännu mer, säger Osmond.


– Man får ju verkligen ha självdisciplinen att gå upp på morgonen och äta frukost. I teorin ska vi följa vårt schema fortfarande, jag vet inte hur det kommer att fungera, säger Olivia.

"Alla förstår allvaret"

Utbildningar med praktiska moment, som laborationer, kommer få stuva om i kursplanen och skjuta på vissa moment.

Hur länge då?

– Det får man avgöra från kurs till kurs. Men CSN och andra berörda myndigheter har förståelse för detta, och andra lärosäten har ju samma problem, säger Jörgen Svensson.

GU:s bibliotek har sedan tidigare minskat sina öppettider och man kommer nu se över om vissa av dem ska stänga helt. Samma sak med restaurangverksamheter: Redan vidtagna åtgärder, som delvis stängning och borttagna bufféer, kommer eventuellt att utökas.

– Det är sådant vi kommer hantera under perioden som kommer nu, säger Jörgen Svensson.

Du kom precis från ett möte med GU:s rektor där beslutet om hemundervisning togs. Hur skulle du beskriva känslan i det här extraordinära läget?

– Jag upplever att alla förstår allvaret och vikten av att hjälpas åt för att minska smittspridningen. Det kanske låter konstigt, men krishanteringen känns bra, alla förstår vad vi måste uppnå.

LÄS MER:Unga med symptom som inte kräver vård får aldrig veta om de haft covid-19

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

LÄS MER:Rykte eller fakta om det nya coronaviruset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS