Områdespolisen Jimmy Johansson i Biskopsgården hoppas att den speciella insatsen ska fortsätta även efter augusti.
Områdespolisen Jimmy Johansson i Biskopsgården hoppas att den speciella insatsen ska fortsätta även efter augusti.

Skjutningarna kostar polisen 81 miljoner

ANNONS
|

GP har begärt ut underlaget över vad som hittills betalats ut för den särskilda insatsen Trygg i Göteborg, och dessutom den ekonomiska prognosen fram till avslutningen i höst.

I snitt har drygt 100 poliser jobbat heltid med projektet under de senaste sex månaderna – och det är alltså budgeterat att pågå under sammanlagt ett år.

Erik Nord är operativ chef vid Västra Götalandspolisen och en av de ytterst ansvariga.

Tycker du att kommenderingen är lyckad, med tanke på att det alltjämt avlossas skarpa skott med jämna mellanrum?

-Vi har nått ett bra resultat ut­ifrån ett mycket dåligt utgångsläge. Och glöm inte att vi är tvungna att fortsätta slita på varje dag, även om vi skulle drabbas av tillfälliga bakslag, säger Erik Nord.

ANNONS

Har det funnits något alternativ?

-Nej, inte enligt vår bedömning. Det går inte att acceptera att folk springer omkring och skjuter på varandra. Det krävs hårt jobb från vår sida för att dämpa våldsutövningen. Det vi dock inte ser i statistiken är vilken typ av utveckling som vi brutit, hur många mord som vi förhindrat, förklarar Nord.

Vilka delar inom polisen har försummats?

-Vi har väl dragit ner lite på allt. När det gäller så kallade egen­initierade brott, olagligheter som vi själva upptäcker genom kontroller, har vi medvetet sänkt ambitionsnivån. Det rör sig om exempelvis sexköp, trafikbrott, rattfyllerier, narkotikainnehav och mindre försäljning och brott mot knivlagen.

Ingenting mer?

-Jo, ett antal utredningar efter mängd- och seriebrottslighet (stölder, inbrott och skadegörelser) har tappat i tempo. Det är ärenden där statsmakterna vill att vi skall öka uppklarningsprocenten, svarar Erik Nord.

I halvtid, från 4 september till och med 1 mars, har de involverade polis­myndigheterna – i huvudsak den i Västra Götaland – och rikskriminalen tvingats lägga ut 47,8 miljoner.

Det är priset för att öka närvaron i vissa stadsdelar, motarbeta rekrytering, förebygga fler skottlossningar och utreda redan begångna brott.

Enligt den kalkyl som upprättats kommer den resterande tiden att kosta 33,4 miljoner.

ANNONS

Det innebär att ordningsmakten, allt som allt, satsar åtminstone 81,2 miljoner i försöken att skapa lugn och ro i några av Göteborgs mest brottsfrekventa bostadsområden.

-Och detta är lågt räknat. Egentligen kan nog slutnotan hamna ännu högre. Men utgiften är nödvändig och den är hanterbar, konstaterar Erik Nord.

Hur stor är risken att den aktuella insatsen växer fast och successivt permanentas?

-Vi bedriver ett arbete nu som heter Trygg i Angered, ett parallellspår. Där tar vi inte ut specifika resurser och sätter in under en egen ledningsgrupp, utan allt bör ske inom ordinarie linjeverksamhet. Jag tror på att hitta nya sätt att anpassa oss till långsiktiga problem. Bekymren med gängbildningar och kriminella nätverk, de är förmodligen bestående. Detta måste vi på sikt klara av, utan att behöva tillsätta särskilda insatser.

Trygg i Göteborg är inriktad på fyra geografiska områden: Biskopsgården-Backa, Bergsjön-Kortedala, Frölunda-Tynnered och Hjällbo-Hammarkullen.

FAKTA: Polisens kostnader förTrygg i Göteborg

Siffror i miljoner kronor

September 2013 – februari 2014

Ordinarie tjänstetimmar 34,0

Övertid och förskjutning 4,7

Rikskriminalpersonal 4,0

Resor / hotell 2,1

Traktamente / förrättning 0,5

Utrustning / fordon 0,4

Utredning / spaning 0,5

Övrigt 1,6

Prognos för mars – augusti 2014

Ordinarie tjänstetimmar 27,4

ANNONS

Rikskriminalpersonal 4,0

Övertid / förskjutning 1,0

Resor / hotell 0,5

Utredning / spaning 0,3

Traktamente / förrättning 0,1

Utrustning / fordon 0,1

Totalsumma 81,2

ANNONS