Skickade kompis att skriva matteprov

ANNONS
|

Strax efter åtta på morgonen den 21 maj släpptes eleverna in i klassrummet. De var en grupp på runt 15 samhällstreor som valt att läsa matematik 3 och nu skulle det skrivas nationellt prov.

Läraren delade ut provhäftena och eleverna satte igång. Ingen tänkte överdrivet mycket på att det i klassrummet satt en elev som tidigare inte synts i mattegruppen – alla hade ju sina egna prov att fokusera på. Men efter en stund började läraren smyga runt och såg ut att fotografera eleverna, enligt källor som GP pratat med.

Vid denna tidpunkt började flera i klassrummet ana att något inte stämde. Samtidigt slogs väl den tanken delvis bort av det faktum att det inte är märkligt att en lärare rör sig i ett klassrum, eftersom man vill säkra att elever inte pratar eller hjälper varandra med svar.

ANNONS

Klockan 10.20 var provtiden slut. Under rasten småsnackades det om vem den där nya eleven var som också skrivit provet. När det sedan blev dags för nästa del av provet, väntade matteläraren och rektorn för samhällseleverna utanför provsalen.

Den okände eleven kom gående, såg vilka som samlats, vände sig om och gick åt andra hållet. Rektorn och läraren sprang efter utan att hinna ikapp, enligt GP:s källor.

Nästa prov påbörjades. Matteläraren blev efter några minuter avlöst av en annan lärare. Efter ett tag återvände ordinarie mattelärare och berättade att det varit en elev som skrivit någon annan elevs prov.

Rektorn för samhällsprogrammet, Amela Filipovic, säger i ett mejl till GP att "läraren upptäckte på en gång att det var någon annan som skrev provet, men väntade tills eleverna fick rast för att inte störa andra elever men även kunna tillkalla hjälp (rektor) för att få hjälp med att reda ut vem det var som skrev i stället."

- Rektor kom i pausen, konfronterade eleven och eleven erkände.

Provet för den fuskande eleven underkändes. Inget nytt provtillfälle erbjöds. Det gavs också en skriftlig varning om risk för avstängning om förseelsen skulle upprepas.

Amela Filipovic framhåller nu att skolans rutiner måste skärpas.

ANNONS

- Vaktrutinerna måste stärkas. Tidigare har fokus riktats mot att undvika fusk via gömda anteckningar, viskningar och mobiltelefoner. Nu behöver även identitetskontrollen stärkas, säger hon i mejlet.

Eleverna tog studenten 3 juni, slutbetyg sattes 28 maj.

ANNONS