Sjuka barn överraskades av tomtar

Sedan hans dotter Tove låg inlagd på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus har Karl Helamb velat visa sin tacksamhet till sjukvårdspersonalen. Nu har han och dottern tomtat på sjukhuset för andra året i rad.
– Det här är mitt sätt att ge tillbaka. Och att få se så glada barn och överlyckliga föräldrar får mig att vilja göra detta i 30 år till, säger han.

ANNONS
|

För tre år sedan diagnostiserades Tove Helamb, då 13 år, med den sällsynta sjukdomen juvenil dermatomyosit – en sjukdom som påverkar immunförsvaret och ger inflammationer i musklerna. Efter att ha fått vård på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg blev hon utskriven och har sedan dess mått bra. Men en känsla av tacksamhet har levt kvar i hennes pappa Karl.

– De är så fruktansvärt snälla och gulliga på Östra sjukhuset. Personalen där sätter verkligen barnen i fokus. Jag tänkte mycket på hur jag skulle kunna ge tillbaka. Så förra året vände jag mig till sjukhusets lekterapi och frågade om jag fick vara tomte, berättar Karl Helamb.

ANNONS

Barnsjukhuset hade ingen tomte och Karl och hans 16-åriga dotter Tove fick uppdraget samma jul. Julklapparna samlas in via Drottning Silvias stiftelse.

Överraskning för barnen

Pappan och dottern har nu "tomtat" för barnen och deras familjer två år i rad. En upplevelse han beskriver som fantastisk.

– Barnen blir jätteglada och föräldrarna överlyckliga, för de vet ingenting. Det blir en överraskning även för dem. I dag satt jag hos en liten kille på 1,5 år. Sen kom hans storebror och slängde sig i famnen på mig. Det är så mycket kärlek och glädje, säger han.

Under julaftonen har han och dottern spridit julstämning till omkring 50 barn på sammanlagt sex avdelningar. Paketen som blir över lämnas till sjukhusets akutmottagning för att alla barn som besöker sjukhuset under julafton ska få ett paket.

– Jag och Tove har sagt att vi vill göra detta så länge vi orkar. Att få se så glada barn och överlyckliga föräldrar får mig att vilja göra detta i 30 år till.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS