Se upp i vågorna – brännmaneter invaderar Västkusten

Sol, vind och vatten. Studenter och syrener. Nu börjar även brännmaneterna titta fram på Västkusten – och det med besked.
– Det är ovanligt mycket brännmaneter just nu, säger marinbiologen Björn Källström.

ANNONS

Sommartid är maneternas tid. Det är sedan gammalt, och egentligen inte så mycket att göra åt. När vintern dessutom väljer att lysa med sin frånvaro som den gjort i år, då märks det i havet när värmen kommer.

– Så är det absolut. Den varma vintern i kombination med jordens stigande temperatur gör att vi får fler brännmaneter i våra vatten. Och inte bara brännmaneter förresten, vi ser även en väldig massa öronmaneter, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium

LÄS MER:Klängmaneten är tillbaka på västkusten

Är det ovanligt?

– Ja, det är nog första gången jag ser så många maneter så här tidigt på säsongen.

ANNONS

LÄS MER:Temperaturen stiger och maneterna sjunker

"Maneterna knoppar av sig tidigare"

Enligt Björn Källström har flera marinbiologer reagerat på samma sak. Men de närmare orsakerna till varför det har blivit så här, förutom den varma vintern, är det för tidigt att dra några slutsatser om.

– Det finns ännu ingen forskningsdata att stödja sig på, då behöver vi gå kanske 20-30 år tillbaka i tiden, men upplevelsen är att det finns väldigt mycket maneter just nu.

LÄS MER:Västerhavsveckan är till för havets skull

Har du någon teori om det?

– När jorden värms upp värms också haven upp, och havet runt Sverige har värmts upp extra snabbt på grund av klimatförändringarna. När alla processer sätts i gång tidigare, löven slår ut mitt i vintern till exempel, då gäller det även livet i havet. Maneterna börjat helt enkelt knoppa av sig tidigare, kanske redan i april eller maj.

Knoppa av sig?

– Maneter har två olika stadier, antingen är de frisimmande eller så lever de i form av små polyper som sitter fast på havsbotten och "knoppar av sig".

Låter inte som mycket till liv.

– (skratt) Nej, men maneterna kanske tycker det.

"Någon har tänkt till"

Enligt Björn Källström betyder inte vårens manetflod att vi också måste dras med mängder av brännmaneter när badsäsongen sätter igång på riktigt.

ANNONS

– Det beror på hur sommaren blir. Ju bättre väder och varmare vatten, desto färre brännmaneter. Det är ingen absolut sanning, men det är ungefär så det brukar se ut. Till skillnad från oss människor trivs nämligen brännmaneterna bäst i kallt vattnet.

Känns som att något går vår väg i alla fall?

– Ja, där är det någon som har tänkt till.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS