Jörgen Fogelklou (SD) tycker inte att kommunen ska anställa folk som vägrar ta i hand, men han vill avvakta med den debatten till efter pandemin.
Jörgen Fogelklou (SD) tycker inte att kommunen ska anställa folk som vägrar ta i hand, men han vill avvakta med den debatten till efter pandemin. Bild: Stefan Berg

SD:s krav på handhälsning får vänta – till efter pandemin

Jörgen Fogelklou (SD) tycker inte att Göteborgs stad ska anställa personer som vägrar hälsa med handhälsning. Men tajmingen för förslaget kunde varit bättre, medger han.
– Jag är inte dum, jag vet hur debatten skulle ha blivit, så jag bordlade motionen, säger han.

ANNONS
|

I slutet av november förra året lämnade kommunalrådet Jörgen Fogelklou (SD) in en motion med förslaget att staden inte ska anställa personer som ” vägrar handhälsa genom traditionell handhälsning”.

Sedan dess har coronapandemin svept över världen. Så när motionen äntligen nått stadens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, valde Jörgen Fogelklou att bordlägga sin egen motion, det vill säga skjuta frågan på framtiden. Det något ovanliga greppet som uppmärksammandes av bland andra Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar som på Twitter skrev ”De vill inte ta den debatten”, kantat av en skrattgråtande smiley.

”Handlar om svenska värderingar”

Jörgen Fogelklou säger att han redan för tre-fyra månader sedan bestämde sig för att bordlägga motionen.

ANNONS

– Det hade bara blivit en massa trams. Jag är inte dum, jag vet hur rubrikerna skulle blivit, och hur debatten skulle ha blivit, så den bordlade jag. Jag kunde dragit tillbaka den, men jag tycker att den är så viktig för det handlar om svenska värderingar.

Hur hade debatten blivit?

– ”Fogelklou vill att man ska ta varandra i hand under coronatider”. Men det står i min motion att man absolut inte ska göra det om det finns medicinska skäl, men det hade inget brytt sig om. Jag vet hur politiska motståndare fungerar och hur journalister fungerar.

Varför vill du ta upp den igen, senare?

– För att det handlar om vilka värderingar vi ska ha i Sverige. Är det okej att säga att kvinnor är mindre värda än män? Det är vad det handlar om. Jag tycker inte det.

Det kan inte vara så att man bara har olika sätt att hälsa?

– Jo, men det är inte okej att ta en man i hand, men vägra ta en kvinna i hand.

”Alla ska visas samma respekt”

Så om man inte tar någon i hand är det okej?

– Man måste kunna säga: i Sverige är det de här grejerna som gäller, vi gör inte skillnad på kön. Alla ska visas samma respekt. Vi ska inte ha en medeltida syn på kvinnor i Sverige – och det är ju därför Sverige har gått käpprätt åt helskotta när det gäller integration. Vi har inte vågat stå upp och säga vad som gäller i Sverige och ”ställer du upp på det här är du välkommen hit, ställer du inte upp på det kan du söka dig till ett annat land”. Vi har varit så undfallande och rädda för att stöta oss med människor.

ANNONS

Stadsledningskontoret skriver i tjänsteutlåtandet att det skulle vara diskriminering, hur ser du på det?

– Vem skulle det vara diskriminerande mot? Nej, återigen, undfallenheten. Det är väl bara att säga att så här ska det vara i Sverige, passar inte galoscherna får man flytta någon annanstans.

Du tycker inte att pandemin visat att det finns baksidor med att ta varandra i hand?

– Precis som det står i motionen kan det finnas hälsoskäl som gör att man inte ska ta varandra i hand. Det är en självklarhet att man inte tar varandra i hand om man är sjuk.

Så tajmingen blev inte helt lyckad, men motionen har giltighet längre fram?

– Ja, precis. Den är fortfarande viktig.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS