Jörgen Fogelklou (SD) fick avslag på sin motion om att inrätta ett återvandringskansli i Göteborg, för att hjälpa personer att lämna landet.
Jörgen Fogelklou (SD) fick avslag på sin motion om att inrätta ett återvandringskansli i Göteborg, för att hjälpa personer att lämna landet. Bild: Sanna Tedeborg

SD-förslag om hjälp till återvandring röstades ned

Sverigedemokraten Jörgen Fogelklous förslag om att inrätta ett återvandringskansli i Göteborg röstades ned av kommunfullmäktige. Något han själv beklagar.
– Återvandring är vår nästa stora fråga att ta tag i, det är egentligen redan flera år för sent, säger han.

ANNONS
|

I motionen, som lämnades in redan 2019, lyfter Jörgen Fogelklou fram den ”påvisat höga kostnaden, såväl ekonomiskt som socialt, som decennier av alldeles för hög invandring inneburit”. Han skriver att det svenska samhället håller på att kollapsa under den stora påfrestning som invandringen medfört och föreslår därför att kommunen ska inrätta ett kansli, som kan hjälpa personer som vill återvända till sitt hemland.

På torsdagskvällen togs motionen upp i kommunfullmäktige.

– Återvändandefrågan är en viktig del i en hållbar migrationspolitik. Staden behöver forma sina strategier och se hur vi kan ge stöd till människor som vill återvandra, säger Jörgen Fogelklou.

ANNONS

Repris på gammal debatt

Hos Kristina Bergman Alme (L) väckte debatten en déjà-vu-känsla.

– Det här debatterade Jörgen och jag redan under förra mandatperioden, även om ni då pekade ut 65-åringar som nolltaxerade och tyckte att de skulle åka någon annanstans, säger hon.

Jörgen Fogelklou mindes också den debatten.

– Ja, det stämmer att vi debatterade det här för två-tre år sedan. Och vi kommer att debattera det om två-tre år igen, för vi kommer att fortsätta att lägga det här förslaget, säger han.

För den som vill lämna Sverige och återvända till sitt ursprungsland finns redan i dag möjligheter att få stöd och hjälp. En vuxen kan som mest få 10 000 kronor, en familj upp till 40 000 kronor, i kontantstöd. Utöver det finns möjlighet att få resebidrag.

Detta sköts i dag via statliga Migrationsverket, något som flera ledamöter också påpekade under debatten.

– Om en person vill återvända frivilligt så har Migrationsverket ett upparbetat sätt att hantera det. Det är många som gör. Varje år. Det visar att modellen fungerar, säger Jonas Attenius (S).

Har inte sett behovet

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) hade dessutom svårt att se att grundpremisserna för motionen var giltiga.

– Om vi tittar på motionen, så handlar det om ett återvandringskansli som ska hjälpa till med frivillig återvandring. Är detta ett reellt problem? Har vi stora grupper som vill återvandra men inte vet hur man gör? Jag har inte uppfattat att det är så, säger han.

ANNONS

Och även om det hade varit så, ser han det inte som någonting Göteborgs stad ska lägga sina resurser på, menar han – just för att det är en statlig fråga.

Jörgen Fogelklou tycker inte att det är ett hinder.

– Ja, det är en statlig fråga. Men Migrationsverket har ont om pengar. De klarar inte av det här. Då kan vi som kommun kan hjälpa till och vi skulle spara pengar på att personer som fastnat i ett utanförskap återvandrar, säger han.

Få fick hjälp senast

Under åren 2002 till 2010 fanns en återvandrarverksamhet inom Göteborgs stad och i ett remissvar till motionen beskriver stadsdelsnämnden i Östra Göteborg den verksamheten som dyr och ineffektiv. Endast enstaka individer fick hjälp den vägen.

I voteringen fick Sverigedemokraterna endast stöd av Demokraterna som delar uppfattningen att det kommer att en aktiv återvandring behöver vara en del av migrationspolitiken under de kommande åren.

– Vi tycker att man ska titta på vad som faktiskt står i motionen: där står det att man vill utreda förutsättningarna. Det ställer vi oss bakom. Det är välinvesterade pengar att utreda det, sedan får vi se vad den landar i, säger Martin Wannholt (D).

LÄS MER:SD vill inte finansiera ”vuxna som sitter och röker på kafé”

LÄS MER:S och SD sågar förslaget för Götaplatsen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS