Satsning som lyckades i Alingsås

ANNONS
|

– Jag blev så glad när jag fick samtalet om att jag fått jobb, säger David Arsic, 16 år.

Han är en av drygt 30 Alingsåsungdomar som fått sommarjobb tack vare regeringens satsning.

Fyra timmar om dagen i tre veckors tid ska han hjälpa till att ta hand om barnen på Noltorps förskola.

– Jag var öppen för det mesta och sökte brett. Ett sommarjobb är en bra erfarenhet för framtiden. Och ett sätt att tjäna pengar så klart, säger David Arsic.

400 feriejobb blev 85

Länge såg det ut som att det inte skulle finnas några kommunala feriejobb alls att söka i sommar.

ANNONS

I höstas beslutade Socialnämnden att spara in två miljoner på ungdomarnas sommarjobb. 400 feriejobb blev 85. Inget av dem annonserades ut. I stället blev det upp till socialsekreterare och skolpersonal att välja ut ungdomar som var i särskilt stort behov av ett jobb under sommaren.

Men så kom sommarlovssatsningen, som för Alingsås del innebär ett tillskott på 436 000 kronor. På kommunens arbetsmarknadsenhet reagerade man blixtsnabbt.

– Min första tanke var faktiskt ”shit, hur ska vi lösa detta”. Det blev väldigt snabba puckar att hitta arbetsplatser, säger arbetsmarknadskoordinator Linda Westerberg.

Tack vare ett upparbetat kontaktnät i en relativt liten kommun gick det utan större problem.

– Det är jättekul att vi kan göra det här trots att dragits in så mycket på feriejobben. Det är en viktig insats för att hjälpa ungdomar att få det första jobbet att sätta på sitt cv, säger Linda Westerberg.

30 valdes ut

Så sent som den 16 maj lades annonsen om jobben ut på kommunens hemsida. 350 sökte. Med lottens hjälp valdes 30 ut.

När GP hälsar på har de samlats för att få information om vad ett sommarjobb innebär. Knäpptysta lyssnar de på när Linda Westerberg och hennes kollega Katrin Taal berättar om anställningsavtal, lönerapportering och allt annat en sommarjobbare måste känna till. En och annan sträng förmaning blir det också.

ANNONS

– Ni ska få er första riktiga referens från en arbetsgivare så tänk på att göra ett gott intryck. Ni ska absolut inte sitta och knappa på mobilen, säger Katrin Taal.

Vid ansökningarna fick ungdomarna välja mellan olika yrkesområden. Flera av de GP pratar med berättar att de valde samtliga, för att öka sina chanser. Men 15-åriga Amanda Vedlund hade is i magen och kryssade bara i kategorin kontor.

– Det passade bäst eftersom jag ska läsa ekonomi på gymnasiet, förklarar hon.

Hon hade tur och fick jobb på kommunens lönekontor. Därmed får hon vara med och administrera sin egen och kamraternas löner. De ligger för övrigt mellan 67 och 72 kronor i timmen, plus en semesterersättning på 15 kronor i timmen.

ANNONS