Det råder fortfarande brist på flertalet blodtyper i Göteborg
Det råder fortfarande brist på flertalet blodtyper i Göteborg Bild: Annika Karlbom

Sahlgrenskas blodproblem fortsätter – tvingas köpa in

Det råder fortsatt brist på blod i Göteborg och Sahlgrenska har behövt göra stödköp från andra regioner under både måndagen och tisdagen för att mäkta med. De personer som har bidragit genom att ge blod har varit extra betydelsefulla under den senaste veckan.

ANNONS
|

Under förra veckan rådde det akut brist på bland annat blodtyperna O- och B- i Göteborg, något som fick Sahlgrenska att vädja till allmänheten och IFK Göteborg att ge ut gratis matchbiljetter till dem som lämnade blod. En vecka har gått sedan dess, men bristen på blod består.

– Patienterna tar ju inte semester, det är ju så att vi behöver blod hela sommaren. Olyckor, transplantationer och cancerpatienter finns året runt, säger Lena Lyxe, enhetsöverläkare och medicinskt ansvarig för transfusionsmedicin på Sahlgrenska.

Gör stödköp från andra regioner

Sahlgrenska har en gemensam blodverksamhet för sina samtliga sjukhus. Men vid behov köps blod in från övriga regionen eller närliggande regioner, så som Halland och Skövde, vilket bland annat gjordes under måndagen. Det rörde sig då om ett behov på flera hundra enheter, enligt Lyxe.

ANNONS

– Vi gjorde ett stödköp från Varberg och lagret är lite bättre nu än i morse.

Under tisdagen gjordes även ett till stödköp från Skåneregionen, men trots detta är det fortsatt brist på blod. Det är 0+, 0- och A+ och A- som det är skralt om, de blodtyper som är vanligast både bland patienter och blodgivare.

LÄS MER:Blodbrist i Göteborg efter våg av knivdåd

Sahlgrenska har dock alltid lager för att klara av eventuella oförutsägbara händelser. Men under rådande blodbrist är det alltså dessa som börjar sina.

– Vi måste se till att klara av patientsäkerheten om det kommer olyckor och erfarenhetsmässigt måste vi ha marginaler för de olika blodgrupperna.

Håller i 42 dagar

Donerat blod håller sig färskt i högst 42 dagar och förvaras i kylskåp med en temperatur på mellan två och sex plusgrader, i väntan på att bli använt.

– Vi har en så stor omsättning, så blodet brukar inte vara mer än några veckor, vi har alltid hög "turn-over", berättar Lena Lyxe.

LÄS MER:Blodbrist i semestertider

I Göteborg finns det i nuläget två ställen att lämna blod på, i Nordstan och på Frölunda torg. Vanligtvis finns även en tredje enhet i form av den mobila blodbussen, men under juli månad har den haft stängt, både på grund av underhåll och personal som har semester.

ANNONS

Under vecka 32 ska blodbussen återigen vara igång, något som Lyxe tror kommer att hjälpa till i arbetet med att fylla på bloddepåerna på Sahlgrenska.

Inte första gången

Det är snarare regel än undantag att det är blodbrist i Göteborg under semestertider.

Sahlgrenska säger att de ständigt försöker se över hur de arbetar med blodgivarenheterna, för att utveckla arbetet och locka fler blodgivare.

– Vi brukar försöka planera sommarsemester för personalen, så att det ska bli så jämnt som möjligt och ta in semestervikarier om det är en tuff period.

Men ändå är det alltså svårt att få ihop det blod som behövs.

I januari i år stängde Sahlgrenska Droppen, vilket tidigare var sjukhusets mottagning för blodgivare. Lyxe menar att det inte är några problem att klara kapaciteten som behövs med de tre resterande enheterna. Blodbrist har de haft återkommande även innan omorganisationen.

– Det är ju tyvärr så att det inte är något nytt. Men vi har alltid klarat behovet, även om vi får trumma lite extra.

Det är inte bara stödköpen som bidrar till att hjälpa rådande låga blodlager, utan Sahlgrenska vill också ge en särskild eloge till de som har kommit in och givit blod.

ANNONS

– Ett stort tack till alla som har kommit in trots värmen, ni som kommer är fantastiska, säger Lena Lyxe.

LÄS MER:Akut blodbrist på Sahlgrenska

Grundkrav för att få ge blod

Är över 18 år

Är frisk

Väger minst 50 kilo

Har giltig ID-handling

Förstår och talar svenska

Har svenskt personnummer

En kvinna får lämna blod högst tre gånger per år

En man får lämna blod högst fyra gånger per år

Källa: Ge blod

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS