Sahlgrenska universitetssjukhuset har kortat den totala vistelsetiden på akuten med 13 minuter mellan 2017 och 2018, vilket är mest av alla svenska sjukhus.
Sahlgrenska universitetssjukhuset har kortat den totala vistelsetiden på akuten med 13 minuter mellan 2017 och 2018, vilket är mest av alla svenska sjukhus. Bild: Mikael Kivi

Sahlgrenskas akutköer minskar mest i landet

Väntetiderna på Sahlgrenskas akutmottagningar minskar mest i landet, enligt Dagens Medicins årliga jämförelse.
– Det går i rätt riktning, säger Tobias Carlson, chef för akututvecklingscentrum på Sahlgrenska till tidningen.

ANNONS
|

Varje år sammanställer Dagens Medicin en lista över de akutmottagningar i Sverige som har kortast, respektive längst, väntetider. I toppen på den lista som presenterades under onsdagen återfinns små sjukhus i norra Sverige, däribland Gällivare, Kiruna och Lycksele.

Först på en 53:e plats, på den 61 sjukhus långa listan, hittar man Sahlgrenska.

Men på en lista hamnar i alla fall Sahlgrenska allra längst upp i topp. När tidningen jämför årets resultat – som baserar sig på statistik från 2018 – med året innan visar sig Sahlgrenska vara det sjukhus som har förbättrat sig mest. På ett år har man kapat vistelsetiden för en genomsnittlig patient med 13 minuter, vilket gör att snittet landar på drygt fyra timmar.

ANNONS

För två år sedan låg Sahlgrenska sist på listan och hade längst väntetider i landet.

– Det går i rätt riktning. Vi har vissa principer som vi arbetar efter. Det handlar bland annat om att formalisera hur vi fattar besluten. Att ställa en skarp medicinsk fråga tidigt och undersöka utifrån det i stället för att undersöka och se vad vi hittar. Men det tar tid att jobba in det, för så har vi inte arbetat tidigare, säger Tobias Carlson chef för akututvecklingscentrum på Sahlgrenska till Dagens Medicin.

LÄS MER:Så kapade akuten väntetiderna i sommar

Barnakuten bäst i regionen

Allra längst väntan i landet är det på akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm. I botten hittar man också Norra Älvsborgs länssjukhus, Akademiska sjukhuset i Uppsala och Skånes universitetssjukhus.

Enligt Socialstyrelsen finns det ett tydligt samband mellan akutmottagningarnas storlek och väntetider.

– Ju större, desto längre tider, säger Mats Granberg, sakkunnig hos myndigheten till Dagens Medicin och berättar att närhet inom organisationen, mindre lokalyta, bra läkarbemanning och ett arbetssätt med snabba bedömningar är andra förklaringar.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har fyra akutmottagningar. Målet för samtliga är att 90 procent av patienterna ska ha en vistelsetid som är under fyra timmar.

Bäst i klassen, vilket GP tidigare skrivit om, är barnakuten på Drottning Silvias barnsjukhus. Under 2018 hade 86 procent av patienterna en vistelsetid på under fyra timmar.

ANNONS

På Östras akut är det 71 procent av patienterna som har en vistelsetid på under fyra timmar.

Motsvarande siffra för Mölndal är 59 procent – och för Sahlgrenska sjukhuset 53 procent.

LÄS MER:Östras barnakut snabbast i regionen – här är väntan längst

Fakta: Så länge får du vänta i regionen 2019

Total vistelsetid, medianvärde minuter:

• Alingsås lasarett – 170

• Kungälvs sjukhus – 220

• NU-sjukvården – 234

• Södra Älvsborgs Sjukhus – 222

• Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Östra – 140

• Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Mölndal – 210

• Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska – 226

• Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Barnakuten – 102

Siffrorna är från 1 januari till 30 september 2019.

Källa: VG-regionen

ANNONS