Sahlgrenska Life – miljardsatsningen som får kritik av akademin

De flesta inblandade tycks vara positiva till nyttan med miljardbyggnationerna. Men från akademin, som satsningen till viss del är till för, kommer kritik. Kritiken förs fram av Sahlgrenska akademins ledning, flera prefekter – och Agnes Wold, professor och ledamot i universitetsstyrelsen.

ANNONS
|

Fyra hus som helt kommer förändra stadsbilden kring Medicinareberget och Sahlgrenska sjukhuset. Det är miljardprojektet, med namnet Sahlgrenska Life, som ska samla och stärka regionens ställning inom life science – forskningen om biologiskt liv.

Men under ytan bubblar missnöjet bland vissa av de forskare som ska använda husen.

Oro kring ekonomi

När Eva Wiberg, rektor på Göteborgs universitet (GU), initierade en utredning rörande Sahlgrenska Life i januari fick Harriet Wallberg uppdraget.

Den tidigare rektorn vid Karolinska institutet presenterade sina slutsatser i september, och vad som framkommer är positiva tongångar från majoriteten av de intervjuade. Där finns också kritik från några av nyckelpersonerna.

ANNONS
Harriet Wallberg utsågs i våras till testkoordinator, kopplat till coronapandemin, av regeringen. Samtidigt pågick hennes utredning av Sahlgrenska Life.
Harriet Wallberg utsågs i våras till testkoordinator, kopplat till coronapandemin, av regeringen. Samtidigt pågick hennes utredning av Sahlgrenska Life. Bild: Jonas Ekströmer/TT

En kritik som lyfts kopplas till byggprojektet. Enligt utredningen finns en ”otydlighet om det ekonomiska ansvaret” och en ”osäkerhet om de framtida hyrorna”.

LÄS MER:Fem hus rivs när Sahlgrenska bygger nytt

Dekanen skeptisk till projektet

Agneta Holmäng är dekan, och därmed högsta chef, för Sahlgrenska akademin. Tillsammans med övriga ledningsgruppen är hon kritisk till Sahlgrenska Life-projektet på flera punkter.

Akademins ledning menar i utredningen ”att det inte finns någon lokalbrist, utan tvärtom möjligheter att expandera såväl forskning som utbildning i befintliga lokaler på Medicinareberget”.

Agneta Holmäng vill inte gå in på mer detaljer i det här skedet, men säger samtidigt:

– Det är en väldigt komplex och svår fråga, men de ekonomiska konsekvenserna måste utredas naturligtvis.

Agnes Wold ser inte nyttan med projektet.
Agnes Wold ser inte nyttan med projektet. Bild: Adam Ihse/TT

Wold: ”Detta måste avbrytas”

Annan kritik kommer från institutionen för biomedicin.

Sahlgrenska Life-konceptet anses där ”uppfattas som något som framför allt initierats av universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen”, går att läsa i utredningen.

På institutionen finns Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi. Hon har dessutom en plats i Göteborgs universitets styrelse.

Styrelsen fattade på måndagen beslut om att gå vidare med Sahlgrenska Life. Samtidigt går ärendet tillbaka till akademin för att förankras, berättar Agnes Wold, som inför mötet ifrågasatte att något behov av byggnaderna fanns.

– Nu får man kolla vilka lokalbehov som egentligen finns på Sahlgrenska akademin, säger hon efter mötet.

ANNONS

Agnes Wold är dels kritisk mot att klassiska byggnader ska rivas, enligt förslaget som finns, liksom den miljöpåverkan projektet kan få.

Men framför allt vänder hon sig mot kostnader som nybyggnationen medför. Enligt programrapporten i januari beräknades byggkostnader, för det hus som regionala byggbolaget Västfastigheter ska bygga, till knappt tre miljarder kronor.

– Man måste genomlysa ekonomin i det hela. Det finns ingen annan som betalar. Antingen blir det forskarna, eller skattebetalarna i Göteborg och VG-regionen

LÄS MER:Forskare kritiska till miljardbygget på Medicinareberget

I februari påbörjades bygget av ett annat miljardprojekt på Medicinareberget – ”Natrium”. GU-rektorn Eva kallade det ”början på en nya era”.
I februari påbörjades bygget av ett annat miljardprojekt på Medicinareberget – ”Natrium”. GU-rektorn Eva kallade det ”början på en nya era”. Bild: Jonas Lindstedt

Prefekter har invändningar

Fyra av sex prefekter på Sahlgrenska akademin har i en skrivelse lyft invändningar och frågor som man anser bör besvaras innan beslut fattas.

Rektor Eva Wiberg ser dock positivt på projektet. Enligt henne handlar det för universitetets del samtidigt endast om att ”hyra en mindre del av framtida byggnader (ca 5-10%)”.

”Sahlgrenska Life är ett av universitetets största projekt och kan bli en viktig och central pusselbit i den samlade utvecklingen av life science-området, regionalt och nationellt”, skriver hon i en kommentar till GP på fredagen.

Gällande de ekonomiska frågetecknen menar hon att det är ”naturligt att det kan finnas olika bilder av vad värdet av den strategiska satsningen innebär”.

LÄS MER:Natrium presenterades med en smäll på Medicinareberget

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS