Sacorådet ställer krav på kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen måste ta sitt ansvar och täppa till stadsdelarnas miljonunderskott. Det menar Sacorådet.
– Det är en oerhört svår ekonomisk situation, säger ordföranden Caroline Söderlind Löfdahl.

ANNONS
|

Efter stora ekonomiska underskott väntas nedskärningar i mångmiljonklassen i Norra Hisingen, Majorna-Linné och Örgryte-Härlanda.

Sacorådet i Göteborg, en samarbetsorganisation för Sacoförbund, menar att kommunstyrelsen har satt stadsdelsförvaltningarna i en ekonomisk rävsax.

– Politikerna i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige måste förstå att de är ytterst ansvariga och att det här får konsekvenser för verksamheterna, medarbetarna och medborgarna, säger ordföranden Caroline Söderlind Löfdahl.

"Vi ska diskutera vilka verksamheter som ska minska, eller vilka förebyggande tjänster som ska läggas ned. Vad kostar det i det långa perspektivet?", säger Sacorådets ordförande Caroline Söderlind Löfdahl.
"Vi ska diskutera vilka verksamheter som ska minska, eller vilka förebyggande tjänster som ska läggas ned. Vad kostar det i det långa perspektivet?", säger Sacorådets ordförande Caroline Söderlind Löfdahl. Bild: Privat

2018 flyttades ansvaret för förskolan och grundskolan från stadsdelarna till de nya nämnderna grundskolenämnden och förskolenämnden. Verksamheterna som återstår, däribland individ- och familjeomsorgen, funktionshinderverksamhet och äldreomsorg är svåra att budgetera för och har historiskt haft svårt att hålla budget. Därför har pengar tidigare kunnat flyttas från skola och förskola för att täcka upp de andra verksamheternas underskott.

ANNONS

LÄS MER:Mångmiljonhål i budgeten för Norra Hisingen

Har varnat gång på gång

Hanna Linnea Wettermark (L), ordförande i Örgyte-Härlanda stadsdelsnämnd har tidigare sagt till GP att de ekonomiska problemen i stadsdelen delvis beror på att skolan försvann från stadsdelsnämnderna.

Sacorådet vill att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige skjuter till de medel som saknas. Det kan röra sig om en halv miljard kronor extra per år.

LÄS MER:Fackförbunden rasar mot kommunala nedskärningar

Redan när arbetet med omorganisationen påbörjades varnade Sacorådet för större budgetunderskott i stadsdelsförvaltningarna. Inför budgeten 2019 gick organisationen återigen ut med en varning.

– Vi upplever inte att man har lyssnat. Nu har den nya verksamheten för förskola och grundskola funnits i ett drygt halvår och vi dras med sparkrav, säger Caroline Söderlind Löfdahl.

Om politikerna inte agerar ser hon en risk att sjukskrivningstalen liksom personaltappet ökar. I förlängningen drabbas invånarna.

"Bara början"

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) menar att stadsdelsförvaltningarna behöver mer pengar för att klara sina uppdrag.
Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) menar att stadsdelsförvaltningarna behöver mer pengar för att klara sina uppdrag. Bild: Per Wahlberg

Daniel Bernmar (V) är andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Stadsdelsnämnderna är alltid den förlorande sidan i det politiska och ekonomiska spelet.

Han säger att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige bör ha en tillåtande attityd om förvaltningarna ber om mer pengar.

Vilket är ditt ansvar i det här, som en del i den tidigare ledningen av staden?

– Jag höjde ett varningens finger redan då. Vi var överens om att vi kompenserar förskola och grundskola men avvaktar med stadsdelsnämnderna för att hantera situationerna om de uppstår. Istället för att kompensera har Alliansen tagit mer. Samtidigt har de gett grundskolan mer resurser. De har agerat bakvänt.

ANNONS

Han säger att de behöver förstärka stadsdelsnämndernas ekonomiska situation.

– Alliansens budget skär hårt i stadsdelsnämnderna. Jag tror att vi bara har sett början på en allvarlig ekonomisk situation, säger Daniel Bernmar.

LÄS MER:Elever kan tvingas bort från Kulturskolan

"Absolut en del av grunduppdraget"

Kommunstyrelseordföranden Axel Josefson (M) håller inte med om att det är omorganisationen som har skapat underskottet. Han påpekar att det bara är ett fåtal nämnder som har stora underskott och menar att det snarare handlar om att de rödgröna styrde nämnderna dåligt. Något Alliansen nu försöker styra upp.

Kommunstyrelseordföranden Axel Josefson (M) menar att förvaltningarnas ekonomiska problem bottnar i det rödgröna styret.
Kommunstyrelseordföranden Axel Josefson (M) menar att förvaltningarnas ekonomiska problem bottnar i det rödgröna styret. Bild: Thomas Johansson

– Sedan kan nämnder och bolag som anser att de inte har tillräckligt med medel begära att få använda eget kapital.

Han säger att de behöver prioritera de kommunala grunduppdragen.

Men är inte funktionshinderomsorgen ett kommunalt grunduppdrag?

– Det är absolut en del av grunduppdraget. Men det finns andra områden stadsdelarna arbetar med som man kan titta på. Nämnderna har tagit fram förslag till besparingarna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS