Sexrimmarsdag eller inte. Maria Rydén (M) lättad och glad, Ulf Kamne (MP) vill gå vidare, Ann-Sofie Hermansson (S) vill hitta andra vägar.
Sexrimmarsdag eller inte. Maria Rydén (M) lättad och glad, Ulf Kamne (MP) vill gå vidare, Ann-Sofie Hermansson (S) vill hitta andra vägar.

S ser inte sextimmarsdag som lösningen

MP vill gå vidare med sextimmarsförsök i kommunen. S tycker att det finns fler sätt att skapa ett hållbarts arbetsliv. Moderaternas Maria Rydén är lättad. - Skönt att experimentet är över, säger hon

ANNONS
|

När Tord Karlsson (S), biträdande kommunalråd med ansvar för personalfrågor i Göteborgs kommun skapade rabalder när han gick ut i GP och sa att det nog inte finns någon politiker i Göteborg, oavsett politisk kulör, som tror att det går att genomföra en generell sextimmarsdag i kommunen. "Det blir mer ett sätt att lura folk", om man fortsätter med sextimmarsförsöken – prislappen skulle landa på hundratals miljoner.

MP vill gå vidare

Kommunalrådet Ulf Kamne (MP) tyckte att uttalandet var minst sagt förvirrande – och vill försäkra sig om den rödgröna politiken ligger fast när det gäller arbetsinnovationer.

- Det var ett märkligt uttalande om att vi luras, han måste ha tänkt fel. Vi ska inte göra likadana tester som tidigare, men vi måste fortsätta att utveckla arbetstidsförkortning för dem som jobbar. I hemtjänsten är det intressant att se på arbetet som man gjorde i Svartedalen med bibehållen lön, säger Ulf Kamne.

ANNONS

Han tycker att det vore intressant att gå vidare med andra yrkesgrupper och titta på upplägg där man jobbar med att byta löneökning mot förkortad arbetstid.

- Då kommer man också åt den viktiga konsumtionsfrågan och människor kan få mer tid, säger han.

"Vi ser inte sextimmarsdag framför oss"

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande tycker kanske att Tord Karlsson uttryckte sig lite kategoriskt – men konstaterar att det inte är någon hemlighet att man inom de rödgröna partierna har olika syn på arbetstidsförkortning och sextimmarsdag.

- Jag tror inte att enbart förkortad arbetstid är lösningen. Om man kortar av ett ut slitande arbete från åtta till sex timmar, jo då jobbar man två timmar mindre. Men jag menar att det finns andra saker som jag tycker är viktigare i det hållbara arbetslivet än den renodlade arbetstidsförkortningen, säger Ann-Sofie Hermansson.

I kommunen har man satt av plus 20 miljoner kronor för projekt för ett hållbart arbetsliv – och delar av de pengarna ska användas till arbetslivsinnovationer.

- Då har vi inte sett framför oss typ sextimmarsdag a la Svartedalen, utan mer om mentorsprogram till exempel. Att kvinnor som är 60-plus inom äldreomsorgen eller hemtjänsten får går ner i kroppsarbetstid de sista åren och bli mentorer till de unga som är på väg in i yrket. Dessutom tankar vi in dessa kvinnliga medarbetares kunskaper, och de får ett kvitto på att de kan och gör något som är viktigt, säger Ann-Sofie Hermansson.

ANNONS

Det måste bli fokus på arbetsorganisation och ledarskap, speciellt eftersom kommunen måste anställa massor av ny personal när den äldre går i pension, konstaterar hon.

Kan kosta hundratals miljoner kronor

Tord Karlsson pekade på att utökade sextimmarsprojekt skulle bli dyrt för kommunen – hundratals miljoner kronor. Talar man om kommunens alla 55000 anställda talar vi om många miljarder.

Miljöpartiet har inte räknat ut vad den konkreta kostnaden skulle bli om man förkortade arbetstiden generellt, säger Ulf Kamne.

- Det har jag ingen siffra på. Det är en sak vi måste göra utifrån om man tittar på försöket och gör andra innovationer. Men vi måste också titta på de kostnader vi slipper om vi jobbar på det sättet. I dag har vi ganska stora kostnader för hög sjukfrånvaro och vakanta tjänster, säger han och tror att arbetstidsförkortning skulle göra kommunen till en mer attraktiv arbetsgivare.

Ann-Sofie Hermansson tror inte att Göteborgs kommun har den ekonomin.

- Som arbetsgivare, och det är faktiskt i den position vi sitter nu, då måste vi ta ansvar både för kommunens ekonomi, samtidigt som vi ska vara goda företrädare och skapa ett hållbart arbetsliv. De som arbetar för oss ska vara våra ambassadörer, och då tror jag inte att det är så enkelt som att bara förkorta arbetstiden, säger hon.

ANNONS

"Vi lurar personalen"

Moderata kommunalrådet Maria Rydén har slagits mot sextimmarsdagen i flera år i fullmäktige.

- I dag känner jag en lättnad när Tord Karlsson tar bladet från munnen och talar om att detta inte var en så bra idé. Jag har sagt det i flera sammanhang – vi lurar personalen – vi ger dem en stor godispåse som alla vet att vi måste ta bort, säger hon.

Enligt M:s beräkningar skulle arbetstidsförkortningen bara för stadens undersköterskor på 65 äldreboende kosta upp till 600 miljoner kronor per år.

Miljöpartiet pekar på att sextimmarsförsöken i Svartedalen visat att personalen känner sig piggare och upplever att den mår bättre. Men sjukskrivningarna gick inte ner som förväntat.

Och hon tycker att hela projektet har varit ett oärligt spel för galleriet.

- Detta har bara varit ett populistiskt, socialistiskt experiment. Det är skönt att det är över, säger Maria Rydén.

ANNONS