Kommunalrådet Marina Johansson (S) är oroad över att ungdomar får allt mer liberal syn på droger.
Kommunalrådet Marina Johansson (S) är oroad över att ungdomar får allt mer liberal syn på droger. Bild: Jenny Ingemarsson

Så vill politikerna motverka en ökad drogliberalisering

Ungas attityd till narkotika blir allt mer liberal. Nu vill Socialdemokraterna ta ett helhetsgrepp för att vända den trenden. Bland annat vill man att alla niondeklassare ska screenas av elevhälsan.

ANNONS

Kommunalråden Marina Johansson (S) och Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) tar emot i stadshuset på Gustaf Adolfs torg. Torget utanför och närliggande Brunnsparken är platser som tydligt illustrerar det problem de vill sätta ljuset på: en alltmer öppen narkotikahandel och våldsdåd som följer i dess spår.

LÄS MER: Maffiaekonomin som styr Göteborgs undre värld

– Vi ser att otryggheten ökar i Göteborg och vet att medborgarna ser kriminalitet och otrygghet som viktiga frågor. Vi ser en tydlig koppling narkotikan och de här frågorna. Narkotikan är gängens främsta inkomstkälla. Det måste vi tala klarspråk om, säger Marina Johansson.

Många varningsklockor ringer

För ett par månader sedan kom drogvaneundersökningen som visar att narkotikabruket fortsätter ligga på en hög nivå och att trenden med att allt fler unga är av uppfattningen att cannabis inte är någonting farligt.

ANNONS

Från Mini-Maria, som arbetar med unga som har problem med alkohol eller narkotika, kommer signaler om att allt fler grundskoleelever testar droger. Polisens gatulangningsgrupp vittnar om att det sker försäljning på i stort sett alla gymnasieskolor i staden. Till det kommer att närmare 1 000 personer varje år dör av narkotikarelaterade orsaker. Sett till antalet invånare är det näst mest i hela EU.

– Det är många varningsklockor som ringer. Vi måste göra mer, säger Marina Johansson.

Därför föreslår Socialdemokraterna nu en bred satsning i flera nämnder. I social resurs har partiet fått igenom ett yrkande som handlar om att förvaltningen ska ta fram förslag om hur stadens drogförebyggande arbete kan utvecklas och förstärkas.

Vill screena alla elever i nian

I grundskolenämnden och utbildningsnämnden driver man frågan om att säkerställa att det finns tydligare rutiner, som alla känner till och följer.

– Som det ser ut i dag, så finns det ofta en policy. Ändå vet man inte vad man ska göra. Vi vill att det ska vara glasklart och att samarbetet med polisen stärks, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka.

Socialdemokraterna föreslår också att alla elever i årskurs nio ska screenas av elevhälsan. Tanken är att det ska ske i samtalsform, inte genom några drogtester.

– Vi har ju avstämningspunkter med elevhälsan redan i dag, men det handlar mer om att mäta och väga. Nu när vi vet hur det ser ut med inställningen till droger och med den psykiska ohälsan är det konstigt att vi inte stämmer av det också, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka.

ANNONS

Starka ekonomiska intressen, felaktig information som sprids via sociala medier och kändiskulturen är faktorer som de tror driver på den attitydförändring som sker bland ungdomar.

– Man blir ständigt matad av det: människor som är framgångsrika, smarta och snygga – och som röker på lite. Det är inte konstigt att de blir påverkade av det, säger Marina Johansson.

Alliansen delar bilden av problemet

Det här är inget nytt problem – varför har ni inte tagit tag i det tidigare?

– Det har gjorts saker tidigare också. Om vi inte gjort det hade det nog sett ännu värre ut. Men liberaliseringstrenden har blivit allt starkare, så det finns ännu mer att jobba emot, säger Marina Johansson.

Nina Miskovsky (M) är ordförande i social resursnämnd. Hon säger att staden redan i dag jobbar ganska mycket med de här frågorna, men hon delar Socialdemokraternas uppfattning att problemet är stort och att det behöver göras mer.

– Jag har bott på Jamaica i sju år och sett den stora negativa påverkan cannabis kan ha på ett samhälle. För där är det på den nivån, säger hon.

Grundskolenämndens ordförande Helene Odenjung (L) håller med om att frågan allvarlig. Om en allmän screening kan vara en metod värd att testa i Göteborg har hon inte tagit ställning till än.

ANNONS

LÄS MER:Unga dricker betydligt mindre – men tar mer Tramadol

LÄS MER:Barn bidrar till knarklangning över hela landet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS