Enligt Patrik Gardesten, chef för amfibieregementet i Stockholm, har säkerhetsläget i regionen runt Östersjön och Skandinavien försämrats de senaste åren."
Enligt Patrik Gardesten, chef för amfibieregementet i Stockholm, har säkerhetsläget i regionen runt Östersjön och Skandinavien försämrats de senaste åren." Bild: Maja Hansson/Försvarsmakten

Så vill försvarsmakten rusta upp försvaret av Göteborg

Hotet från Ryssland och ökad militär aktivitet i området kring Östersjön. Det är några av anledningarna till att Försvarsmakten vill etablera ett nytt amfibieregemente i Göteborg senast år 2022.
– Det skulle innebära en betydande förstärkning av försvaret av Göteborg, säger Patrik Gardesten, chef för Amfibieregementet i Stockholm.

ANNONS
|

I fredags lämnade Försvarsmakten sin analys av Försvarsberedningens slutrapport till regeringen. Av den framgår att en av Försvarsmaktens prioriteringar är ett förslag om att återetablera ett amfibieregemente i Göteborg.

Idag finns bara ett amfibieregemente i Sverige. Det ligger i Berga söder om Stockholm, men har också två kompanier med omkring 300 anställda i Göteborg. Om förslaget om ett nytt regemente går igenom skulle personalstyrkan i Göteborg växa till drygt 1000 personer.

LÄS MER:Försvaret sköt med skarpa sjömålsrobotar i skärgården

Försämrat säkerhetsläge

– Efter ett sådant här beslut skulle vi alltså få ytterligare ett amfibieregemente som skulle placeras på Käringberget i Göteborg, och till det regementet skulle det då produceras och utvecklas ytterligare en amfibiebataljon. Amfibieregementet är produktionsorganisationen eller verkstaden, och amfibiebataljonen är krigsförbandet, eller Volvobilen som kommer ut ur verkstaden, säger Patrik Gardesten.

ANNONS

Enligt honom är det försämrade säkerhetsläget i regionen runt Östersjön och Skandinavien orsaken till Försvarsmaktens förslag.

– Parallellt med säkerhetsläget har även samhällets förmåga att motstå kriser, eller i allra värsta fall väpnade angrepp, försämrats, säger Patrik Gardesten.

Han pekar bland annat på det faktum att den militära aktiviteten i regionen har ökat med fler och större militära övningar. Dessutom, menar han, har hotet från Ryssland vuxit.

LÄS MER:Rekordstor inryckning av värnpliktiga i Göteborg

Viktigt att skydda Göteborgs hamnar

– Det är otvetydigt så att Ryssland har blivit en oberäknelig stat som under många år har stärkt sin militära kapacitet och blivit en mycket potent krigsmakt. De har också visat att de är beredda att använda det militära maktmedlet för att säkerställa sina intressen. Krim och den väpnade konflikten i Ukraina är ett exempel på det, säger Patrik Gardesten.

Att Försvarsmakten vill att ett nytt amfibieregemente ska ligga i Göteborg beror bland annat på att det redan finns militär verksamhet, och därmed infrastruktur, personal och materiel, i området.

– Ett annat skäl är att Göteborg med dess hamnar är avgörande för att Sverige ska förnödenhetsförsörjas. Idag har vi ingen utvecklad lagerhållning eller beredskapshållning, vilket betyder att förmågan att importera och exportera varor är avgörande för att Sverige ska fungera som det gör idag, säger Patrik Gardesten.

ANNONS

"Betydande förstärkning av försvaret av Göteborg"

Det tredje skälet handlar om att man måste kunna ta emot partners och allierade vid en eventuell nödsituation.

– Sverige är en liten stat och vi behöver förlita oss på att partners kan komma och stödja oss vid kris eller krig. Där är Göteborg en viktig del eftersom man behöver sjövägar och hamnar för att kunna lasta och lossa skyddat, säger Patrik Gardesten.

Förslaget om det nya regementet ska nu beredas politiskt. Beslut kommer under nästa år.

– Om man skulle genomföra detta skulle det innebära en betydande förstärkning av försvaret av Göteborg. Vi skulle få en ordentlig militär närvaro med många soldater som kan lösa en uppgift i alla konfliktnivåer. Genom att finnas där skulle vi också kunna ta emot andra både svenska och utländska förband vid behov. Det skulle inte lösa alla världens problem men det skulle bli en bra grundplatta att stå på, säger Patrik Gardesten.

LÄS MER:Peter Hultqvist: Göteborg får nyckelroll i försvarsplaneringen

Länk mellan sjö- och arméstridskrafter

Amfibieförband kontrollerar kustområden och är en länk mellan sjö- och arméstridskrafter. Det innebär att det kan verka både i luften, på land och till havs.

Idag utbildar amfibieregementet enheter på Berga söder om Stockholm, i Göteborg, och på Gotland.

Källa: Försvarsmakten

ANNONS