Så skyddar du dig mot blixten

ANNONS
|

I ett åskmoln samlas negativa laddningar i den nedre delen av molnet och positiva i den övre. När spänningsskillnaden mellan marken och molnet, eller mellan molnets olika delar, blir tillräckligt stor sker ett överslag och det bildas en gnista, blixten. Först när det är 50till 100 meter kvar till marken "bestämmer" sig blixten för var den ska slå ner.

– Om man befinner sig under blixtkanalen finns det en risk för att man får den i huvudet. Men eftersom en människa har så liten träffyta är den risken försvinnande liten, säger Christer Bohlin.

Den stora faran är istället att man befinner sig nära den plats där blixten slår ner. Från nedslagsplatsen och utåt skapas nämligen en spänning i marken som kan vara dödlig. Men att komma undan oskadd är inte svårt – allt man behöver göra är att ställa sig på ett ben.

ANNONS

– Står man bredbent uppstår en spänning mellan fötterna, och ju mer bredbent man står, desto större blir spänningen. Men om man i stället står på ett ben eller med fötterna ihop, klarar man sig, säger Christer Bohlin.

Numer anlitas åskskyddskonsulter vid alla större nybyggnationer. Istället för att först bygga huset och sedan slänga på en åskledare, ser man nämligen till att konstruktionen i sig själv skapar ett åskskydd. Och en åskledare är trots allt ingen garanti för att inte drabbas av skador eller brand till följd av blixtnedslag.

– När blixten slår ned i ledningsnätet uppstår en överspänning som sedan kan ledas in i huset och orsaka allt möjligt elände, säger Christer Bohlin.

Han menar att många människor har för lite respekt för åskoväder numer. Förr i tiden var man orolig för att huset skulle brinna ner när det blixtrade och åskade – numer är man rädd för att datorn och teven ska gå sönder. Kanske borde man till och med vara tacksam när det händer. Elektronik som binder ihop olika elsystem i huset, till exempel en teve, kan nämligen fungera som en säkring som löser ut.

– Hade inte teven varit inkopplad kanske det hade börjat brinna i ledningarna istället. När det blixtrar kan det faktiskt vara läge att koppla in en gammal telefonsvarare eller något annat som man inte är så rädd om, säger Christer Bohlin.

ANNONS

Bilen är en säker plats när åskan går, det vet de flesta. Men enligt Christer Bohlin är det bättre att hålla sig inomhus. Där kan man inte träffas av blixten, vilket ju faktiskt är en risk när man springer till bilen, och om oturen är framme och det börjar brinna har man en chans att släcka elden.

ANNONS