Så ska polisen få ner ungdomsbrottsligheten

ANNONS
|

GP berättade i går om problemen på spårvagnarna i Västra Göteborg och hur polis och socialtjänst jobbat med att identifiera vilka barn som varit inblandade. Det handlar om skadegörelse och trakasserier mot både passagerare och förare.

- Spårvagnsproblematiken var ett lokalt problem i Västra Göteborg. Det finns i nuläget inget liknande i de övriga stadsdelarna, men ofta är det ett gäng som agerar lokalt under en kort, intensiv period, säger Birgitta Dellenhed, kommissarie och chef för ungdomssektionen i Storgöteborg.

Hon tycker att arbetet med att få stopp på spårvagnsproblemen har varit framgångsrikt. Lokalkännedom i kombination med tillit från ungdomar och föräldrar har varit en viktig del. Men också samarbetet mellan polis, socialtjänst, fritid och skola.

ANNONS

Även om ungdomsbrottsligheten går ner i Storgöteborg är det viktigt att hela tiden hålla igång det förebyggande arbetet och fånga upp unga i riskzon, menar Birgitta Dellenhed.

- Vi kan inte slappna av på fältet och vi måste vara på de arenor där unga finns. När vi kommer behöver det inte betyda att något har hänt. Vi visar oss för att vi bryr oss.

Det finns några frågor som ungdomspolisen fokuserar på under året. Birgitta Dellenhed listar vilka som hon tycker är angelägna:

1. Narkotika. Har högsta prioritet. Poliser i samtliga stadsdelar har samma bild, Det finns gott om narkotika bland unga. Det handlar framför allt om cannabis och spice för eget bruk. I Majorna/Linné märks tydligt att det finns en mer drogliberal syn bland unga jämfört med andra stadsdelar.

2. Efter instagrambråket. Inom kort åtalas två flickor för grovt förtal. De är misstänkta för att ha hängt ut ungdomar med bild och skrivit sexistiska kommentarer om dem. Kontot med bilderna spreds snabbt och skapade upploppsstämning utanför Plusgymnasiet. Efter detta märker polisen att anmälningar om förtal och hot på nätet har ökat. Birgitta Dellenhed anser att polisen måste vara bättre rustad för vilka krafter som skapas när ryktet går på sociala medier.

ANNONS

3. Hjällbo. Det händer mycket i området och polisen känner att det finns en stor misstro mot rättsväsendet bland unga. Dessutom finns starka grupperingar utifrån nationalitet i stadsdelen, enligt polisen. De kontaktskapande åtgärderna har förstärkts.

- Vi ser att det största inflödet av ungdomsärenden kommer från Nordost och jag känner stor oro för stadsdelen.

4. Tjejer. De tar efter killarnas beteende och det finns problem med tjejgäng i vissa områden. De rånar, ofredar och misshandlar andra tjejer. Polisen har också till uppgift att identifiera tjejer som går in i ett narkotikamissbruk. Skälet är att de ofta riskerar att utnyttjas hänsynslöst.

- Forskning visar att samhället många gånger inte uppmärksammar flickorna, eftersom de inte är lika synliga. De har ett mer destruktivt beteende och är inte lika utåtagerande som pojkar.

Just nu arbetar polisen tillsammans med kommunen och planerar hur man ska jobba under sommaren. Kommunen ska bland annat kartlägga vad det finns för fritidsaktiviteter i alla stadsdelar. Som GP berättat tidigare finns risk för oroligheter vid skolavslutning och när sommarlovet börjar ta slut i vissa stadsdelar.

Chatta med polisen Birgitta Dellenhed på gp.se i dag kl 11.00

ANNONS