Så ska nya Sahlgrenska se ut

Sweco och Arkitema Architects får i uppdrag att rita Sahlgrenskas nya Life science-center, som ska knyta samman Sahlgrenska med Medicinarberget.

ANNONS
|

Sahlgrenska sjukhuset och universitetet på Medicinarbergetska byggas samman, tvärs över Per Dubbsgatan. Ifebruari presenterades fem utvaldaarkitektbyråers förslag på hur det ska gå till.

Flera av Nordens största arkitektbyråer deltog i tävlingen. Med hänsyn till upphandlingsregler har de tävlande hållits hemliga men nublev det klart att den åttahövdade juryn valt utSweco och Arkitema Architects förslag.

Juryns ordförande Arve Nyhuspresenterade förslaget inför en publik på Medicinareberget.

Han berättade att juryn träffades under fyra heldagar för att avgöra vinnaren.

– De fem förslagen skiljer sig åt väsentligt och vi hade ingen uppenbar vinnare dag ett och inte heller dag två. Men efter hand utkristalliserade sig en ganska samlad uppfattning kring vilket som var det rätta förslaget.

ANNONS

Det vinnande projektet beskrivs som "kompakt och energiekonomiskt" med "höga arkitektoniska kvaliteter".

Det är två nya huskroppar som ska byggas, en på vardera sidan om Per Dubbsgatan. Dessutom ska en ny byggnad binda samman dessa två, tvärs över gatan. Byggnaden på sjukhussidanär tänkt att inrymma sjukhusverksamhet, bland annat moderna laboratorier, medan fastigheten på bergssidan ska husera Sahlgrenska akademin, forskning och privata företag inom life science.

Tanken är sedan att dessa verksamheter ska knytas närmare och korsbefruktas av varandra med hjälp av byggnaden tvärs över gatan, där restauranger, utbildningslokaler och andra gemensamma utrymmen ska underlätta för människor från båda sidor att mötas.

Business Region Göteborgberäknar att den samlade investeringen för nybygget ligger på minst tre miljarder.

ANNONS