Så ska Göteborg råttsäkra sina papperskorgar

Hålet i botten ska tätas och den klättervänliga ytan ska täckas med plåt. Nu ska Göteborgs råttvänliga papperskorgar byta skepnad för att bromsa gnagarnas framfart över stan.

ANNONS
|

Som GP tidigare har berättat har antalet råttor ovan mark ökat med flera hundra procent det senaste åren och trenden håller i sig. Tidigare när Anticimex åkte ut på larm kunde det handla om två-tre råttor – nu rör det sig om kolonier.

De är ingen svårare match för råttor att ta sig in i Göteborgs papperskorgar, men nu ska de råttsäkras.
De är ingen svårare match för råttor att ta sig in i Göteborgs papperskorgar, men nu ska de råttsäkras. Bild: Olof Ohlsson

Håkan Rystrand, är gruppchef för skadedjur vid Anticimex i Göteborg.

– Ett par råttor är inga större problem att blir av med men idag handlar oftare våra fall om kolonier med hundratals råttor. Att vi får andra papperskorgar på gator och torg tror jag kan vara en bra hjälp, säger han.

Perforerad plåt

LÄS MER: Råttinvasionen fortsätter

ANNONS

Göteborgs brandgula papperskorgar gör det enkelt för råttorna. I botten finns ett hål som de enkelt kan hoppa in genom och ta sig vidare till godsakerna. Vidare består utsidan av klättervänligt perforerad plåt.

Stefan Risedal är planeringschef vid trafikkontoret i Göteborg.

– Vi ska klä en befintlig papperskorg med slät plåt och sedan ska göra om botten för att försvåra för råttorna. Där finns ett hål i dag och är den väg jag tror råttorna helst tar för att sedan krypa uppåt. Vi vet inte om detta fungerar och vi får prova oss fram. Råttor är ganska kreativa och vi kanske behöver ändra något ytterligare, säger han.

Enligt Risedal kommer den första omgjorda papperskorgen vara på plats om en månad och förmodligen placeras på Heden där det just nu pågår omfattande råttsanering.

– Vi väntar på delarna från leverantören, säger Stefan Risedal.

Just nu pågår ett samarbete mellan Trafikkontoret, Park- och naturförvaltningen och Anticimex för att råttsäkra stans papperskorgar.

– Vi kan ju inte ensamma lösa råttproblemen och det viktiga är att alla parter deltar i arbetet, även Göteborgarna som måste bli bättra på att slänga soporna på rätt ställe, säger han.

Inte bara papperskorgarna

Efter en utvärdering och om ändringarna har fått effekt väntar ombygge av övriga papperskorgar. Att köpa helt nya papperskorgar kan det bli tal om först i samband med nästa upphandling som sker januari 2021.

ANNONS

Enligt Håkan Rystrand vid Anticimex räcker det inte med att åtgärda stans papperskorgar för att stoppa att råttorna sprider sig ovan jord.

– I samband med alla byggen måste man planera och vidta åtgärder för att hålla borta råttorna från ovan jord redan innan bygget startar, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS