Så påverkar coronahotet göteborgarna

Den ökade smittorisken påverkar göteborgarna på olika sätt. Bland annat väljer många att stanna hemma.
– Folk åker inte lika mycket taxi längre. Det drabbar min ekonomi. Annars försöker jag leva som vanligt. Fast till Landvetter åker jag inte, säger taxichauffören Peshraw Ahmed, 37.

ANNONS
|

Fredag förmiddag i centrala Göteborg.

Inne i Nordstan där medborgarna vanligtvis jagar fram och tillbaka mellan butikerna är det ovanligt gott om plats och Brunnsparken är i princip att betrakta som öde.

Glest i Nordstan.
Glest i Nordstan. Bild: Olof Ohlsson

På centralstationen var det under fredagen mer rörelse – men inte som det brukar.

– En tydlig skillnad, det är påtagligt färre som kommer och frågar om sina resor, säger Josefin Samuelsson, 29, som jobbar vid Trafikverkets och SJ:s information.

Drabbar ekonomin

Peshraw Ahmed märker att taxiåkandet minskat.
Peshraw Ahmed märker att taxiåkandet minskat. Bild: Olof Ohlsson

Vid taxibilarna står Peshraw Ahmed och hans kollegor och väntar på Stockholmståget. Bilkön är lång.

– I slutet av februari, efter sportlovet, och de första dagarna i mars, brukar det vara en nedgång. Problemet är att den har fortsatt och det tror jag kan kopplas till coronasmittan, vi har helt enkelt färre kunder och det påverkar förstås ekonomin, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Jag måste säga att jag är förvånad – jag trodde nog att det skulle vara tvärtom, att taxiverksamheten skulle gynnas av att många avstår kollektivtrafiken där det samlas många människor samtidigt. Men det är väl snarare så att man reser mindre totalt sett, funderar han.

Åker inte till flygplatsen

Själv försöker Peshraw Ahmed leva som vanligt.

– Det är klart att jag tänker mer på hygienen, att tvätta händerna och så. Men jag försöker att inte oroa mig. Det gäller att vara stark. Det som sker, det sker, säger han.

Fast ett undantag finns.

Han åker inte till Landvetter flygplats för att hämta kunder.

– Nej, det känns som att utmana ödet, man vet inte var folk har varit. Det sägs att en kollega vid ett annat bolag har smittats och det gör att jag inte vill ta några onödiga risker, säger han.

Tomt, tyst och blött vid Kungsportsplatsen.
Tomt, tyst och blött vid Kungsportsplatsen. Bild: Olof Ohlsson

Inställt klubbesök

Vid Kungsportsplatsen är det också lugnt. Spårvagnarna tycks normalfulla, men flygbussen gapar tom. Från hållplatsen kommer Klara Abdali, 18, på väg till en lektion.

Inget klubbesök i helgen för Klara Abdali.
Inget klubbesök i helgen för Klara Abdali. Bild: Olof Ohlsson

– Jag åker vagn och buss som vanligt, men undviker att stå för nära någon. Dessutom är jag extra noga med att tvätta händerna, betonar hon.

I helgen hade hon tänkt gå på klubb med kompisarna.

ANNONS

– Men det blir inget med det, det är stängt så vi får träffas hemma istället, säger hon.

Pensionären Jan Åke Ryberg, 68, tidigare kommunalråd (V), numera aktiv för (S), och hans sambo har också tvingats avstå evenemang.

Blåvitts premiär

– En Beatlesafton på Stadsteatern och en blomsterresa till Holland. Dessutom finns väl risk för att Blåvitts premiär blir framför tv:n istället för på ett fullsatt Gamla Ullevi, suckar han och fortsätter:

– Men det är smällar man får ta. Jag tycker det är väldigt viktigt att alla följer myndigheternas råd och direktiv så att vi förhoppningsvis kan dämpa spridningen. Som diabetiker ingår jag dessutom i riskgruppen, så jag är extra försiktig, säger han.

Jan Åke Ryberg tror det blir Blåvitt premiär framför tvn.
Jan Åke Ryberg tror det blir Blåvitt premiär framför tvn.

Ett stilla regn faller och det närmar sig lunchtid. Men den vanliga rushen till restauranger, hotell och fik tycks ha dragit sig tillbaka. Det är tystare och lugnare.

Lisa Nordlander missar evenemang med jobbet.
Lisa Nordlander missar evenemang med jobbet. Bild: Olof Ohlsson

I närheten av Gustaf Adolfs torg står Lisa Nordlander, 50, och lyssnar på en ljudbok.

– Den praktiska konsekvensen för mig att jag fått ställa in två evenemang där jag skulle varit iväg med jobbet. Men mitt gym har fortfarande öppet – så i det fallet har jag inget att skylla på, men överlag måste man förstås vara försiktig och noga med handtvätten, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Hotell-vd: "Corona styr vår verksamhet"

LÄS MER:Efter nya corona-beskedet – allsvenska premiären kan skjutas upp

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS