Under de senaste dagarna har spridningen av coronaviruset tagit fart. Nu skärper staden sina informationsinsatser.
Under de senaste dagarna har spridningen av coronaviruset tagit fart. Nu skärper staden sina informationsinsatser. Bild: Mia Höglund

Så jobbar staden för att begränsa coronavirusets spridning

Göteborgs stad har förstärkt sina informationsinsatser med anledning av coronavirusets utbrott. Men än finns ingen färdig plan för hur man ska nå grupper som inte pratar svenska eller inte nås via de vanliga breda kanalerna av andra skäl.

ANNONS
|

Anders Frelek, planeringsledare på stadsledningskontoret, samordnar stadens arbete med coronaviruset. Arbetet har varit i gång i flera veckor, men intensifierats de senaste dagarna.

Just nu jobbar man i huvudsak med tre områden.

• Det stora just nu är den nya regeringsbeslutet om att förbjuda sammankomster med mer än 500 besökare.

– Det är omfattande och unikt, så det kräver en del. Vi måste sätta oss in i vad det betyder och vad det kräver för åtgärder av oss, säger Anders Frelek.

Biblioteken öppna som vanligt

Genom Got event äger staden de stora arenorna som är direkt berörda av förbundet. Även för Stadsteatern har förbudet fått följder. Där begränsas nu kapaciteten för föreställningar på stora scenen.

ANNONS

Andra större mötesplatser i stadens regi, som bibliotek eller simhallar, berörs däremot inte.

– Det är inga restriktioner vad gäller öppethållande eller verksamhet. Däremot så kommer vi att ha uppmaningar om att begränsa smittspridning på de här platserna.

Inte heller stadens skolor påverkas i nuläget. Anders Frelek säger att det är Folkhälsomyndighetens linje som gäller för Göteborgs stad – och den säger att man ska gå till skolan om man är frisk, som elev eller anställd. Har man däremot luftvägsinfektion, feber och eller hosta så ska man stanna hemma så att man inte smittar någon.

Ett gemensamt ansvar

• Det andra stora området man jobbar mest med just nu är att säkerställa att så många som möjligt nås av information om hur vi alla kan agera för att begränsa smittspridningen.

– Det är ju en sak vi alla har ett gemensamt ansvar för, säger Anders Frelek.

Därför sprider man uppmaningen att tvätta händerna noga, nysa i armvecket och stanna hemma vid sjukdom så brett man kan.

– Vi börjar i dag med att få ut det budskapet på ett tydligt sätt i alla stadens verksamheter. Vi har många anställda så att staden kan vara budbärare av budskapet.

Svårt nå alla med information

Information finns också på stadens hemsida goteborg.se, kommunen kommer också att köpa banners på andra sajter för att nå ut bredare.

ANNONS

Staden håller på att ta fram affischer på bland annat somaliska, kurdiska och arabiska med information riktad till riskgrupper, som äldre. De kommer att vara klara i början av nästa vecka.

Om man utöver det ska ta fram information om hur man ska minska risken för smittspridning riktad till personer som inte pratar svenska eller hur man ska nå grupper som inte är uppkopplade är ännu inte klart.

– Vi har inte svaret på det än, utan det är något vi behöver ta med oss. Hittills har vi gått på det som kan ge oss stor effekt snabbt. Nästa steg blir att nå dem vi inte når i de breda kanalerna, säger Anders Frelek.

• Ett särskilt fokus läggs också på äldreomsorgen och hur man ska undvika att äldre, som klassas som en riskgrupp, ska drabbas av viruset. Där ingår åtgärder som en uppmaning att undvika onödiga besök på äldreboende, men också en plan för hur staden ska klara bemanningen vid ett större utbrott. Något som vi berättade om under onsdagen.

Fakta: De sammankomster som begränsas

Som allmänna sammankomster räknas bland annat demonstrationer, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teater- och biografföreställningar samt konserter.

Som offentliga tillställningar räknas bland annat idrottsevenemang, danstillställningar, marknader och mässor.

För att en sammankomst ska anses som allmän krävs att den anordnas för allmänheten eller att allmänheten har tillträde till den.

Källa: regeringen.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS