Så hanterar du de svenska sommarplågorna

Ormar, mygg, fästingar och getingar. Den svenska sommaren bjuder ofta på ljumma kvällar och friluftsliv, men ett visst mått av försiktighet kan vara gynnsamt. Så hanterar du sommarplågorna – och så ska du inte göra.

ANNONS
|

Enligt Per Gyllén, chefsläkare regionhälsan i Västra Götaland, är fästingbett, solskador, värmeslag, djurbett som myggbett, ormbett och getingstick vanliga problem under sommaren.

– Brännskador uppstår för att man vistas i solen för länge och då utan solskydd. Använd alltid solskydd, uppmanar Per Gyllén.

Han menar att i år är det ingen vanlig sommar, utan alla måste ta coronaviruset på allvar. Och viruset är det de jobbar mest med på 1177 Vårdguiden. Han vill påminna om vikten av social distans.

– Ligg inte som packade sillar på stranden, håll avstånd och tvätta händerna.

Är det varmt är det också viktigt att dricka mycket vatten och få i sig saltlösning. Han menar också att man måste agera snabbt vid fästingbett, de ska tas bort så fort som det är möjligt. För att undvika att du får borrelia eller TBE som finns på västkusten nu. Men då inte genom att ta på smör eller olja.

ANNONS
Per Gyllén, chefsläkare regionhälsan i Västra Götaland.
Per Gyllén, chefsläkare regionhälsan i Västra Götaland. Bild: Marie Ullnert

– De ska tas bort med pincett eller naglar.

Håll koll på rodnad vid fästingbett

Vid fästingbett är det viktigt att hålla koll på rodnande som kan uppstå, försvinner den inte efter några dagar ska man alltid söka vård.

– Det är viktigt att få behandling tidigt vid borrelia, säger Per Gyllén.

Man ska även alltid söka vård vid huggormsbett, menar han. Efter betten ska man hålla sig i stillhet och köras till vården.

Vilken är den farligaste sommarplågan?

– Getingen är den farligaste. Då för den delen av folket som är allergiska mot getingar. Allergiska reaktioner kan bli väldigt allvarliga.

Huggormsbett
Bild: Cornelius Poppe

grade crossed
Huggormsbett gör oftast ont och visar sig som två små prickar bredvid varandra på huden med 6-9 millimeters mellanrum. Det är vanligt att det uppstår en blåaktig svullnad runt bettet. Svullnaden kan sprida sig till hela den bitna kroppsdelen.

Om du har blivit biten av en huggorm ska du alltid åka in till sjukhus för att observeras. Källa: 1177 Vårdguiden
Myt: Kissa på brännskador från brännmanet
Bild: Mats Schagerström/TT

grade crossed
Få blir frestade av att hoppa i havet vid åsynen av brännmaneters trådar under ytan. Skulle olyckan ändå vara framme kanske du kommer att tänka på urin som lösning? Ledsen, men urin kommer inte lindra svedan.
I manetens bränntrådar finns nässelceller fyllda med gift, som brister och för in giftet i din hud om du råkar nudda dem. Kissar du på brännskadan kan fler giftceller spricka, då urin kan stimulera bränntrådarna.

Samma gäller om du använder sötvatten eller vinäger. Ta istället havets saltvatten för att skölja bort bränntrådarna. Källa: 1177 Vårdguiden
Myt: ”Kryssa” myggbett för att lindra klådan
Bild: Sara Johannessen Meek

grade crossed
Vad vore en sommar utan att somna till det irriterande surret av myggor? Lika irriterande kan det vara att vakna morgonen efter med nya bett. Något som sägs hjälpa är att kryssa bettet, det vill säga trycka med nageln i ett kryss.

Även om det kan kännas som att klådan motverkas i några sekunder är det bättre att låta bli, risken är nämligen att du river upp huden och för in bakterier i bettet. Ta istället en isbit eller något annat kylande och pressa mot svullnaden. Källa: 1177 Vårdguiden
Myt: Blek håret med citroner
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

grade crossed
När årstiderna blir ljusare är det vanligt att våra frisyrer går åt samma håll. Ett husmorsknep är att bleka håret genom att applicera citronsaft i längderna och låta det torka i solen. Det må vara sant att håret kan ljusas upp några nyanser, men det finns ändå anledningar till att låta bli.
– Det sliter mycket på håret eftersom det är syra. Det är verkligen inget vi rekommenderar, säger Annette Lindqvist, frisör på Frisörkällaren i Göteborg. Ett liknande husmorstips är att pressa citronsaft i balsam, som ett skonsammare alternativ. Men även det anser Annette Lindqvist vara en dålig idé.
– Det kanske blir lite skonsammare med balsam, men varför skulle man göra det? Då verkar det inte och gör fortfarande håret torrt.
Myt: Smör hjälper mot fästingbett
Bild: Aas

grade crossed
Sommaren är full av härligheter, men i de höga gräsen kan otrevligheter dyka upp. När du kommit hem från den där ljuvliga picknicken på ängen upptäcker du till din fasa en fästing som bitit sig fast bakom örat.
Med bestämda steg går du till kylskåpet och letar efter smöret som ska få bort odågan. Gör inte det. Smöret kommer inte hjälpa dig, utan kan tvärtom förvärra situationen.
Smöret kan nämligen leda till att fästingen spyr upp sitt mag- och tarminnehåll in i din kropp.
Därmed också eventuella borreliabakterier.

Det bästa du kan göra vid fästingangrepp är att använda en pincett eller fästingborttagare för att ta tag om fästingen så nära huden som möjligt. Dra den därefter långsamt rakt ut. Skulle en del av fästingen bli kvar stöter kroppen oftast bort resterna själv. Källa: 1177 Vårdguiden
Myt: Lägg en sockerbit på getingstick
Bild: Hasse Holmberg

grade crossed
Du kanske hade tänkt att ha en lugn stund med kompisen när ni dukade upp för fika i trädgården? Tyvärr. På sommaren kommer getingarna fram och svärmar runt fikabordet, men skulle du bli stucken är du rustad.
Du har sockerbitar bredvid kaffekoppen. Tar du en lätt fuktad sockerbit och låter den ligga på getingsticket i några minuter kan den nämligen suga ut giftet.

Tryck inte för hårt, det går inte fortare för det. Blir du stucken kan det också hända att gadden och giftblåsan fastnar kvar i huden. Försök ta bort den, då gadden kan fortsätta föra in gift i huden i någon minut efter sticket. Källa: 1177 Vårdguiden
Myt: Gummistövlar skyddar dig från att bli träffad av blixten
Bild: Johan Nilsson/TT

grade crossed
När kvav luft fyller sommarens varma dagar kan man börja ana att åska och blixtar är på väg. Kanske tänker du att lite gnistor från himlen inte ska stoppa dina planer på sjön? Du har ju gummistövlar hemma.
– Nej, det stämmer inte, stövlarna ger inte tillräcklig isolering mot blixtens stora spänningar. Den myten kan man inte lita på, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Inte heller tycker Sverker Hellström att man ska lyssna på att gummistövlar hjälper mot stegspänning, alltså när ström vid blixtnedslag leds vidare i marken.
– Stegspänning har snarare med avståndet mellan kontaktytor i marken att göra. Människor har oftast bara två, fötterna. För att minska stegspänningen ska du snarare stå tätt med dina fötter än att ha på dig gummistövlar.
Myt: Vänta en timme med att bada efter du ätit, annars får du kramp
Bild: Stina Stjernkvist/TT

grade crossed
Barnen har precis tagit sista tuggan av kanelbullen och när sockerkicken slår till börjar de rusa mot vattnet. Vill du i panik ropa att de måste vänta en timme till nästa simtur? Oroa dig inte, de kommer inte få kramp för att de nyss ätit.
– Nej, det stämmer inte. Kramp får man för att man får syrebrist i en muskel. Det har inget med mat att göra, säger Agnes Von Essen, teamledare på Svenska Livräddningssällskapet i Göteborg och fortsätter:
– Jag har ingen aning om varför myten kom till, men jag skulle tro att det kom från smarta föräldrar som ville ha lugn och ro efter maten.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS