Så hälsofarlig är vedbrasan

ANNONS
|

Som GP skrev om i början av januari är det hälsofarligt att elda med ved. Nu finns en studie som bekräftar detta i siffror. Pernilla Gustafson, doktorand vid avdelningen för Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, försvarar i april en avhandling om cancerframkallande ämnen i vedrök.

Hennes mest skrämmande slutsats är att husägare som eldar med ved har fem gånger högre halter av cancerframkallande så kallade PAH-er i inomhusluften än icke vedeldare i samma bostadsområde.

- Utsläpp från vedeldning är lika hälsofarliga som utsläpp från fordon. Det finns inga studier som tyder på det motsatta, säger hon.

Pernilla Gustafsson, i grunden kemist och yrkeshygieniker, har arbetat med sin avhandling sedan 2002. Forskning om farorna med vedeldning är mycket eftersatt, anser hon.

ANNONS

- Sverige är ett vedeldande land och eldningen är en viktig källa för utsläpp av PAH-er och andra cancerframkallande ämnen och partiklar. Ändå finns det mycket lite forskning och studier i ämnet, säger hon.

Gustafson bygger sina rön framför allt på en fältstudie gjord i Hagfors i Värmland.

- Jag undersökte 23 hus i ett villaområde. Tretton av dem eldade mycket med ved, i braskamin, vedpanna eller öppen spis. Resten hade el- eller bergvärme.

Provtagningsutrustning monterades i hemmens vardagsrum.

- Nivån av PAH-et bens(a)pyren hos vedeldarna var fem gånger högre än riktvärdet i Sverige. I de tio andra hemmen uppmättes nivåer kring riktvärdet.

Pernilla Gustafson mätte 27 olika typer av PAH-er. Nio av dem var signifikant högre hos vedeldarna, bland annat bens(a)pyren. De övriga låg också högt.

- Bens(a)pyren är den mest kända och bland de mest cancerframkallande av PAH-erna, förklarar hon.

Miljömedicinarna mäter regelbundet PAH-värden i innerstadsluften i fem städer i Sverige, bland annat Göteborg, Stockholm och Malmö.

- Det visade sig att vedeldarna i Hagfors hade högre PAH-värden i luften i sina vardagsrum än vad vi mäter upp i mycket hårt trafikerade innerstadsområden, bland annat på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm.

Pernilla Gustafsons studie är den enda i sitt slag i Sverige. Den är dock långt ifrån fullkomlig.

ANNONS

- Vi har inte undersökt hur hälsan påverkats hos de undersökta Hagforsborna. Nu är jag väldigt nyfiken på att gå vidare och jämföra från min första undersökning med PAH-värdena i ett område i Hagfors där alla hus har fjärrvärme.

Ytterligare tecken på hälsofaran med vedrök påvisar miljömedicinarna på Sahlgrenska genom experiment i en kammare.

- Tretton friska försökspersoner satt i en rökfylld kammare i fyra timmar. De hade skyhöga nivåer av bens(a)pyren och sot och visade tydliga tecken på inflammationer i luftvägarna och påverkan på blodets koagulering. Detta ökar risken för hjärtinfarkt, säger Pernilla Gustafson.

Vad tycker du att myndigheterna ska göra för att minska riskerna med vedeldning?

- På alla sätt arbeta för att gamla kaminer och pannor byts ut till nya och mer miljövänliga. Dessutom bör man stödja fler liknande studier inom området.

Trots sin forskning är Pernilla Gustafson inte främmande för att montera in en kamin i hemmet i Ytterby utanför Kungälv.

- Jag har inget emot vedeldning i sig. Men jag skulle använda modern teknik och försöka elda på et bra sätt.

Fakta: Mindre PAH i pellets

ANNONS