Så bombhotades Göteborgs central

ANNONS
|

Det var vid klockan13.10 som det första larmet kom rörande ett tåg i Södertälje på väg mot Stockholm. Tåget stoppades och utrymdes. 13.48 kom det andra hotet, då gällande ett tåg som var precis på väg in mot Göteborgs Centralstation. De cirka 150 passagerarna fick snabbt lämna tåget.

Hoten framfördes i mejl direkt till polisen, enligt uppgifter till GP. I mejlen ska de två aktuella tågen ha pekats ut direkt och det ska ha stått att det fanns bomber ombord.

Tommy Nyman, polisens presstalesman i region Väst,kunde inte bekräfta uppgiften.

– Vi har ännu inte fått någon information om vem som äger ärendet. Jag kan inte gå ut med mer informationännu, berättar han.

ANNONS

Ärendet utreds av polisen i Stockholm då det enligt dem finns ett samband mellan de två hoten. Lars Byström, presstalesperson på Polisen Stockholm,vill inte kommentera uppgifterna om att bombhoten ska ha kommit in via mejl.

Undersökte tågen under flera timmar

Nationella bombskyddetundersökte tågen under några timmar utan att hitta något farligt. Under tiden stoppades tågtrafiken under torsdagskvällen och de tåg som stod på centralen evakuerades och blev stående.

Båda tågen som bombhoten var riktade mot körs av MTR, och polisen kan därför inte utesluta att hoten är avsedda mot just MTR som företag, enligt SVT Nyheter Väst.

– Ja, det var ju riktat mot MTR. Vi kommenterar inte innehållet i hoten men det fanns uppgifter som gjorde att vi tog just de här två tågen ur trafik, säger Lars Byström, till SVT Väst.

Stora förseningar

Bombhotetmot tågen fortsatte skapa problem i tågtrafiken på Bohusbanan även under fredagsmorgonen. Flera tåg ställdes in och det blev förseningar till och från Göteborg. Buss ersatte de tåg som ställdes in.

Personal på Trafikverkets presstjänst säger till GP att detberorpå att personal behövt vila ut och att man inväntat det. Dessutom var delar av personalen och fordonen på fel plats på grund av hoten och man behövde omplacera.

ANNONS