ARKIVBILD.
ARKIVBILD.

Så blir Göteborgsvädret i helgen

Kylan över Göteborg biter sig fast - ett litet tag till. I dag faller snö, men till helgen väntas underkylt regn.

ANNONS
|

Senaste dygnet har varit svinkallt.

I Naimakka, långt upp vid gränsen till Finland, uppmättes exempelvis säsongens lägsta temperatur, minus 42,8 grader, under natten till torsdagen.

Den var inte fullt lika kall i Västra Götaland.

- Landvetter var en av de kallaste platserna i området, där uppmättes minus 14,8 grader under natten. I centrala Göteborg var det samtidigt minus 10,7, säger Maria Jönsson, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Temperaturen i Göteborg har legat runt minus fem grader under torsdagen. Fredagen blir också kylig, mellan två och fem minusgrader, berättar Maria Jönsson.

- Under förmiddagen drar också ett lättare snöfallsområde in från väster, vi väntar uppemot två centimeter i Göteborg och ungefär detsamma i övriga Västsverige.

ANNONS

Natten mot lördag blir det mer snö över området men samtidigt stiger temperaturen. Under dagen väntas en till två plusgrader och snön lär övergå i regn. I varje fall i Göteborg, uppger meteorologen.

- I gränsen mellan snö och regn kan det falla underkylt regn och där riskerar det att bli mycket halt på vägarna.

- Det är svårt att säga var gränszonen kommer gå, men längre in och norrut i området väntas mestadels snö, mellan fem och tio centimeter.

Söndagen blir däremot mild med ett par, tre plusgrader i hela Götaland. Då kan också ytterligare regn dra in, enligt vädertjänsten.

Inledningen nästa vecka blir, sett till vädret, ungefär likadan.

Sen vänder det — igen.

- Framåt onsdag drar kallare luft åter igen ner norrifrån. Det ser också ut som om det kan bli lite snö under onsdagen och torsdagen.

Vad kan du säga om vädret nästa helg?

- Den ser ut att bli ostadig.

Sant om kyla:

Vind kyler. Exempel: 10 minusgrader samtidigt som det blåser 5 m/s upplevs på samma sätt som när det är cirka minus 20 grader och vindstilla.

Att låga temperaturer "känns" kallare i södra är däremot en myt. Det beror snarare på att man är mindre van vid kyla i söder och att man är varmare klädd i norr.

ANNONS

Mössa hjälper. Exempel: vid 20 minusgrader förloras 70 procent av kroppsvärmen från huvudet.

Alkohol vidgar blodkärlen och därmed ökar värmeförlusten. Alkohol försämrar också förmågan att huttra.

Varm och söt dryck ger kroppen energi, vilket alstrar värme.

Källor: SMHI och Vårdguiden 1177

ANNONS