För ett år sedan berättade GP om då femåriga Nina – idag har hon varit frisk i ett år, berättar hennes mamma. Här sjunger hon med Andreas Hagman.
För ett år sedan berättade GP om då femåriga Nina – idag har hon varit frisk i ett år, berättar hennes mamma. Här sjunger hon med Andreas Hagman. Bild: Stefan Berg

Sänder live för cancersjuka barn när corona stoppar besök

Med Lilla julkalendern har trubadurerna Andreas Hagman och Simon Höckert de tre senaste jularna samlat in pengar till och spelat för cancersjuka barn på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. I år sätter pandemin stopp för besök – istället blir det sändning på sociala medier med julhälsningar från kändisar.

ANNONS

För nio år sedan fick duon en förfrågan om att spela för barnen och deras föräldrar på avdelningen.

– Vi var livrädda för att störa och tränga oss på – men det gensvar vi fick och den värme som vi mötte gjorde att vi växte minst en meter var, säger Andreas Hagman.

Sex år senare föddes idén med Lilla julkalendern som sker i samarbete med Barncancerfonden i väst, ett projekt med lucköppning, hälsningar och musik från Lucia till julafton.

Samlar in pengar till barnens familjer

Förutom underhållningen samlas det in pengar som går till barnen och deras familjer.

– Som trygghet och stöd av olika slag. Det kan exempelvis handla om att en familj akut måste åka till sjukhuset med sitt barn och behöver någonstans att bo i Göteborg under tiden – eller att familjen när barnet är friskt kan göra en resa eller något annat roligt tillsammans, säger Andreas Hagman.

ANNONS

LÄS MER: Nina, 5, får önskejulklapp – slipper ta mer cancermedicin

Dragomir Mrsic hälsar från stora julkalendern i Lilla julkalendern.
Dragomir Mrsic hälsar från stora julkalendern i Lilla julkalendern. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Hittills har initiativtagarna samlat in cirka 250 000 kronor under åren – och hoppas vara över 300 000 kronor efter onsdagens digitala sändning som alltså sker dan före dan från Sockerbruket vid Röda sten i Göteborg.

En hälsning från stora julkalendern

Underhållning, musik, lucköppningar och julhälsningar från kändisar är något av det som väntar.

– Jag ska inte avslöja alla – men Dragomir Mrsic, som spelar rörmokaren i den stora julkalendern i SVT var en av flera som ville vara med i år och Glenn Hysén brukar titta in för en hälsning. Kristin Kaspersen är programledare och Joel Lundqvist och Arvingarna är andra som varit med, säger han.

Under tiden som sändning sker är förhoppningen att pengar till insamlingen ska ticka in.

Fotbollsikonen Glenn Hysén vill också skicka en julhälsning till barnen.
Fotbollsikonen Glenn Hysén vill också skicka en julhälsning till barnen. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Andreas Hagman säger att det går åt en del tid för allt praktiskt och med alla förberedelser till projektet – men att det är värt varenda minut.

Har blivit en passion

– Det har blivit en passion. Det här ger mig så mycket – inte minst perspektiv på den egna tillvaron. Vi får också så mycket kraft och energi från barnen, fast de kanske är inne i en jobbig period. En stor glädje är att många barn blir friska från sjukdomen, säger han och fortsätter:

ANNONS

– När vi började med Lilla julkalendern 2017 träffade vi Nina på sjukhuset, då var hon tre år. Förra året ringde hennes mamma Sara och berättade att Nina hade två veckor kvar av behandlingen till ett friskförklarande och att hon minns den där julaftonen då vi träffades, det var då hon precis fått sin cancerdiagnos.

– Häromdagen fick jag en hälsning från Ninas mamma som berättade att dottern firar ett år sedan avslutad behandling mot cancer. Sådant betyder ju hur mycket som helst, säger Andreas Hagman.

LÄS MER:Ytterligare miljoner till cancervård

Micke Syd, trummis i Gyllene Tider, en av flera artister som dyker upp i Lilla julkalendern.
Micke Syd, trummis i Gyllene Tider, en av flera artister som dyker upp i Lilla julkalendern. Bild: Erik Nylander/TT
Kristin Kaspersen är med och leder Lilla julkalendern.
Kristin Kaspersen är med och leder Lilla julkalendern. Bild: Janerik Henriksson/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS