Sällsynt fågelart i Torslanda skapar historia

Under söndagen skådades för första gången någonsin fågelarten orientpipare i Sverige, närmare bestämt i Torslandaviken på Hisingen. Över hundra fågelskådare beräknas ha varit på plats för att få sig en titt på den sällsynta arten.
– Det är en riktig sensation. En riktig stänkare som man brukar säga i fågelsammanhang, säger Christopher Gullander, naturvägledare och fågelskådare.

ANNONS
|

Det var vid 13-tiden på söndagen som de första larmen om den sällsynta fågelarten orientpipare dök upp i Facebookgruppen Gbg300, en grupp för fågelskådare i Göteborgsområdet. Arten har aldrig tidigare skådats i Sverige, och i Europa finns det inte fler än två tidigare fynd dokumenterade.

– Många fågelskådare i Sverige har gått och väntat på en sån här tung art i Sverige, säger fågelskådaren Christopher Gullander.

Arten, som tidigare har skådats i Finland och Norge, häckar i vanliga fall i Mongoliet och i de östra delarna Ryssland. Vid vissa tillfällen kan den dessutom flytta hela vägen ner till Kina och Australien, enligt Christopher.

ANNONS

LÄS MER:Aggressiva kråkor till attack mot människor vid kyrkogård

"Flugit lite för långt"

– Den här fågeln har väl helt enkelt vänt fel på kompassen och råkat komma hit istället, alltså flugit lite för långt, säger han.

Från början diskuterades det livligt i olika forum kring huruvida det faktiskt rörde sig om en orientpipare, eller om den skådade fågeln kunde vara av den något mindre sällsynta arten kaspisk pipare.

– Efter flera timmar kom man fram till att det var en orientpipare. Det var en liten nervös väntan där, säger Christopher.

LÄS MER:Sällsynt fågelart skådad i Göteborgsområdet

Han uppskattar att runt 150 fågelskådare befann sig på plats vid Torslandaviken för att titta på den sällsynta fågeln samtidigt som han själv var där.

– Jag kom dit ganska sent. Många hade säkert varit där timmarna innan också.

Spred sig snabbt

Nyheten spred sig under dagen vidare till flera olika forum för fågelskådare. Bland annat skrevs det om den i appen BAND där det larmas om sällsynta fågelarter. Dessutom larmades det om arten i det nationella larmsystemet Bird Alarm.

Men att fågelskådare skulle komma från andra länder för att få se den sällsynta arten är något coronapandemin kan sätta stopp för. Trots det ser fågelskådaren Christopher det positiva i fyndet.

– Det är ju väldigt roligt att det här händer i den dystra tiden som är nu. Det blir någon slags ljuspunkt, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Fågeln det fanns flest av i Göteborg

LÄS MER:Ny jätteuggla i centrala stan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS