Sälö Knapp har fått ett nytt hem

ANNONS
|

GP berättade häromdagen att Sälö Knapp har rivits. Den är en välkänd syn för seglare längs kusten, men saknade mot slutet större betydelse för yrkessjöfarten.

Nu står den en aning söder om där den levt sitt liv.

– Vi har tagit hand om fyren och den står nu på piren vid Hönö Klova, säger Lars Nordenberg, ordförande för föreningen Kusttraditioner som driver Klova fiskemuseum.

Det gick snabbt när fyren skulle få sitt nya hem.

– Vi har tidigare varit i kontakt med Sjöfartsverket om att vi vill ta hand om en gammal fyr. Men det är tydligen en lång lista av folk som vill det, säger Åke Carlsson, aktiv i Kusttraditioner.

ANNONS

Men när det väl var dags blev det snabba beslut.

– De ringde från båten när de plockat bort fyren och frågade om vi vill ha den, säger Åke Carlsson.

Det ville föreningen och efter att ha pratat med Hönö hamnförening så tackade den ja. Några timmar senare var fyren flyttad.

Nu står den alltså på Hönö Klova, sedan i fredags. Den kommer att underhållas. Men pensionen blir lugn.

– Vi ska måla den och hålla den snygg, men den kommer inte att lysa och leda sjöfarten. För det krävs kalibreringar och annat, säger Lars Nordenberg.

Enligt en uppskattning av sjöfartsverket krävdes en renovering för 300 000 av fyren om den skulle fortsätta att hållas fullt funktionsduglig. Det blir alltså inte fallet.

Varför tog ni hand om fyren?

– Vi har velat ha en sådan. De håller ju på att försvinna nu när alla har GPS. Dessutom har den ju en historia, inte minst genom att den sponsrats av GP, säger han.

Sälö Knapp är nämligen förlagan till den stiliserade fyr som GP använder i bland annat recensionsbetyg.

På fyrens tidigare position kommer i stället ett kummel att byggas.

ANNONS