Den ryska korvetten Boiky fotograferad från finska forskningsfartyget Arandas däck när sistnämnda hindrades från att nå internationella vatten öster om Gotland i september 2014. Två ryska korvetter har kränkt svenskt vatten utanför Vinga.
Den ryska korvetten Boiky fotograferad från finska forskningsfartyget Arandas däck när sistnämnda hindrades från att nå internationella vatten öster om Gotland i september 2014. Den 14 september 2020 kränkte två ryska korvetter svenskt vatten utanför Vinga. Bild: Vg-Shipping / TT

Ryska krigsfartyg har kränkt svenskt vatten vid Vinga

Två ryska krigsfartyg har kränkt svenskt vatten vid Vinga, bekräftar Försvarsmakten. Händelsen inträffade måndagen den 14 september.
– Det är en kränkning av svenskt territorium, säger försvarsminister Peter Hultqvist till TV 4.

ANNONS
|

Måndagen den 14 september befann sig två ryska krigsfartyg på svenskt vatten enligt Försvarsmakten.

Under elva minuter befann de sig på svenskt vatten utanför Vinga.

– Det är två ryska korvetter som befann sig på svenskt vatten, säger säger Peter Hultqvist till TV4.

Sverige har protesterat mot kränkningen.

Försvarsminister Peter Hultqvist säger att det rör sig om ett brott.

– Det är en kränkning av svenskt territorium och det är inte acceptabelt enligt det regelverk som gäller. Därför har vi kallat upp representanter för ryska ambassaden, säger Peter Hultqvist till tv-kanalen.

Mikael Abrahamsson, kommunikatör på Försvarsmakten, säger att de inte vill ge fler kommentarer om händelsen.

ANNONS

– Vi har lämnat över vår rapport till regeringen. Det är en fråga för dem just nu. Vi säger inte mer än det vi kommunicerat ut på vår hemsida, säger han.

LÄS MER:Västsverige i riskzonen vid Östersjökonflikt – här är de ryska hoten

LÄS MER:Marinchefen: Västkusten behöver förstärkningar

LÄS MER:Sjö- luft- och markstridskrafter – så försvaras Västsverige

Inleder nytt samarbete med Finland och Norge

Under dagen meddelar Sverige, Norge och Finland att de inleder ett försvarssamarbete. Mycket på grund av den ökade ryska närvaron i regionen.

– Vi ser en ökad rysk uppbyggnad i Murmanskregionen, ett etablerande av en bas nära den finska gränsen och en uppbyggnad i hela det arktiska området från den ryska sidan. Tillsammans börjar vi nu ett samarbete för att se hur vi på ett bättre sätt kan ta del av varandras planeringsförutsättningar, säger Hultqvist till TV4.

Peter Hultqvist menar att samarbetet inte är aggressivt viktat.

– Vi visar att vi är beredda att ta ansvar för stabilitet och fred. Det är också en markering för vår vilja till suveränitet och självständighet.

Även danskt statsfartyg

Två dagar efter den ryska kränkningen, den 16 september, befann sig ett danskt statsfartyg på svenskt vatten. Försvarsmakten konstaterar att även det bryter mot bestämmelserna i tillträdesförordningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS