Rolf Lysell i Västra Frölunda blev förbannad när kommunala Bostadsbolaget ville ta hans p-plats. Han överklagade beslutet – och fick rätt. Domen kan gynna många göteborgare.
Rolf Lysell i Västra Frölunda blev förbannad när kommunala Bostadsbolaget ville ta hans p-plats. Han överklagade beslutet – och fick rätt. Domen kan gynna många göteborgare. Bild: Robin Aron

Rolf stred för sin p-plats – vann kampen mot Bostadsbolaget

Rolf Lysell, 89, och Ingrid Malmqvist, 71, i Västra Frölunda vägrade släppa sina personliga p-platser – och fick rätt i Hyresnämnden.
– En viktig markering mot Bostadsbolaget som kan gynna andra berörda, säger Ellinor Rapp, jurist vid Hyresgästföreningen.

ANNONS
|

Rolf Lysell och hans fru Solveig har bott på Södra Dragspelsgatan i Västra Frölunda i 50 år. Under alla år har de haft tillgång till en parkeringsplats som bara varit deras. Det har de kontrakt på.

Därför anade Rolf och flera med honom oråd när Bostadsbolaget, dotterbolag i Framtidskoncernen, för ett drygt år sedan kallade till informationsmöte om tillståndsparkering – vilket i praktiken innebar att de personliga p-platserna skulle bort.

Upprörd stämning på mötet

Stämningen på mötet var upprörd, minns han, och ingen hyresgäst höjde rösten för att det skulle vara ett bra förslag.

– Så mycket till information och diskussion var det inte frågan om – de hade ju redan bestämt sig. Vi blev överkörda och jag blev förbannad. Allt prat om trivsel och god boendemiljö kändes som just prat. Vi hade ju inte ett skvatt att säga till om, säger han.

ANNONS
P-kampen om dragspelsgatorna i Frölunda. Koncernen Framtiden har genom Bostadsbolaget ett pilotprojekt i området. Men en dom i Hyresnämnden kan ändra förutsättningarna.
P-kampen om dragspelsgatorna i Frölunda. Koncernen Framtiden har genom Bostadsbolaget ett pilotprojekt i området. Men en dom i Hyresnämnden kan ändra förutsättningarna. Bild: Robin Aron

Rolf Lysell gick hem och läste det finstilta i sina papper och kunde konstatera att hans p-plats var inskriven som en del av hyresavtalet för bostaden.

– Redan då hade jag en känsla av att bolaget var galet ute. Man kan ju inte bara komma och säga att det skrivna inte ska gälla längre, och att något annat plötsligt ska ta över för att man överhuvudtaget skulle få en parkering, säger han.

Bostadsbolaget fick bakläxa

Tillsammans med Ingrid Malmqvist som också har parkering i området vände han sig till Hyresgästföreningen som tog fallet vidare till Hyresnämnden.

Nämnden funderade – och gav de båda rätt.

Hyresnämnden konstaterade att en villkorsändring var nödvändig. Bostadsbolaget kunde inte bara riva upp beslutet och utgå från att det ensidigt kunde ändra parkeringsformen för alla hyresgäster – och fick därmed bakläxa av nämnden.

LÄS MER:Utredningen har lagts ner – men parkeringsbråken fortsätter

Hyresnämnden konstaterade också i domen att villkoren i Rolf Lysells och Ingrid Malmqvists kontrakt hade gällt under mycket lång tid och att ändra detta skulle innebära en klar försämring med hänvisning till hyresgästernas höga ålder och hälsotillstånd.

Det kanske inte låter så mycket för den som är ung och rask, men för den som är äldre och har svårt för att gå är det avgörande

– Beslutet var underbart att få – det hade jag inte riktigt vågat hoppas på. Man är så van vid att beslutsfattarna bestämmer över huvudet på en, säger Ingrid Malmqvist och fortsätter:

ANNONS

– För mig som har svårt att gå och behöver krycka var det en stor lättnad. I dag har jag kanske 60 meter att gå till min bil – med förlorad plats hade det varit frågan om bort mot 700 meter. Det kanske inte låter så mycket för den som är ung och rask, men för den som är äldre och har svårt för att gå är det avgörande, säger hon.

Ingrid Malmqvist funderar också kring miljöaspekten gällande tillståndsparkering.

– Jag menar, hur mycket avgaser och utsläpp blir det inte när alla ska vimsa omkring och leta efter en plats, säger hon.

Läs kontrakten noga – innan ni skriver på, uppmanar Roll Lysell som fick rätt i Hyresnämnden.
Läs kontrakten noga – innan ni skriver på, uppmanar Roll Lysell som fick rätt i Hyresnämnden. Bild: Robin Aron

Hade inte orkat ensam

Rolf Lysell är förstås också nöjd med utfallet i nämnden.

– Det som slog mig mest när vi satt i förhandlingen var att jag upplevde att det i nämnden satt människor som faktiskt lyssnade på vad vi sa. Jag är också glad för det juridiska stöd som vi fick, själv hade jag nog inte orkat dra lasset, säger han.

P-platser och tvättstugor leder nästan alltid till diskussion.

Under tiden genomförde Bostadsbolaget tillståndsparkering på försök, ett pilotprojekt som gäller 1 000 p-platser och som ska utvärderas om cirka ett år. Enligt Tobias Odsvik, områdechef för Bostadsbolaget i västra Järnbrott, har försöket överlag fungerat bra.

– Lite inkörningsproblem i början, men så är det alltid. P-platser och tvättstugor leder nästan alltid till diskussion. I början var det mest kritiska röster men det har efterhand hörts en del positiva omdömen, säger han och fortsätter:

ANNONS

– De finns de som gillar att inte vara bunden till en specifik plats och övervakningen av felparkerare har skärpts. Med facit i hand skulle man kanske hanterat förändringen på ett annat sätt och i en annan ordning. Men det är sådant man lär sig, erfarenheter som vi tar vidare, säger Tobias Odsvik.

Juristen Ellinor Rapp: "Bostadsbolaget gjorde fel när det plötsligt ändrade villkoren för de som hade personlig p-plats inskrivet i sitt bostadskontrakt."
Juristen Ellinor Rapp: "Bostadsbolaget gjorde fel när det plötsligt ändrade villkoren för de som hade personlig p-plats inskrivet i sitt bostadskontrakt." Bild: Emelie Asplund

Kan gynna andra

Rolf Lysells och Ingrid Malmqvist seger i Hyresnämnden kan gynna andra hyresgäster när koncernen genomför beslutet om tilläggsparkering på andra områden i stan.

– Om hyresgästerna har en parkeringsplats som en del av sitt bostadshyresavtal och inte ett separat avtal för parkeringen, så är min bedömning att en hyresvärd måste begära villkorsändring för att ändra parkeringsformen, säger Ellinor Rapp, jurist vid Hyresgästföreningen i Västsverige.

LÄS MER:Stoppa kriget mot Göteborgsbilisterna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS