Rekordvarm måndag i Göteborg

Tyckte du att luften var ovanligt ljummen i dag? Då hade du faktiskt helt rätt. Under måndagen uppmättes den högsta februaritemperaturen någonsin i Göteborg.

ANNONS
|

Vädret i Göteborgsområdet bjuder på tvära kast.

De senaste dagarna har vi avhandlat snösmockor, skridskoefterfrågan och temperaturer som snuddat vid minus 20-strecket.

LÄS MER:Jättepenis i snö står vid riksväg 40

LÄS MER:Skridskosuccé på Härlanda tjärn - när rekordkylan håller i sig

LÄS MER:Snön vräker ner över Göteborg

Men på måndagen gällde andra bullar. SMHI uppmätte 12,8 grader vid sin väderstation i Göteborg, vilket är den högsta temperaturen en februaridag sedan mätningarna började år 1859.

– Mild luft har kommit in samtidigt som solen har skinit i stora delar av Götaland, vilket gör att temperaturen stiger, säger Malin Boman, meteorolog vid SMHI.

Men säg den glädje som varar.

Malin Boman berättar att den milda luften kommer att ligga kvar ett par dagar framåt, men att kallare luft väntas framåt helgen. Och redan imorgon tisdag kommer det in moln som också sänker temperaturen.

ANNONS

– Imorgon kommer den ligga på runt fem grader i Göteborg, säger Malin Boman.

Även i Hoburg på Gotland slogs ett februarirekord på måndagen med 10,4 grader.

Göteborgs senaste rekord i kategorin är bara två år gammalt. 2019 uppmätte SMHI 12,6 grader här en februaridag.

Enligt SMHI har den meteorologiska våren nu anlänt till sydkusten i Götaland. Deras tre stationer i Falsterbo, Skillinge och Utklippan har alla haft vårtemperaturer sedan den 16 februari, vilket gör att villkoret för den meteorologiska våren är uppfyllt.

LÄS MER:Tät dimma rullar in över Göteborg

LÄS MER:Vintercyklister väljer bort kollektivtrafiken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS