"Det är inte tal om att sätta i karantän", säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen om regionens strategi för att möta det nya coronaviruset.
"Det är inte tal om att sätta i karantän", säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen om regionens strategi för att möta det nya coronaviruset. Bild: Petter Trens

Regionen satsar långsiktigt mot corona

Förra veckan avslutade Västra Götalandsregionen försöken att smittspåra varje person som kan vara drabbad av det nya coronaviruset. I stället har man slagit in på en mer långsiktig väg.
– Det kommer att gå över. Det gäller att stå ut, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Informationen om hur det nya coronaviruset slår mot individer och samhället ändras dag för dag – så gör också både de statliga och regionala myndigheternas planer. Förra veckan gick Västra Götalandsregionen över till en ny strategi efter att inledningsvis ha försökt kartlägga varje fall.

– Det hjälpte ett tag, sen började det glida oss ur händerna när det dök upp nya fall. Nu är vi i nästa fas när det är smittspridning i samhället, säger Leif Dotevall som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Budskapet till allmänheten är välkänt vid det här laget.

– Den som är sjuk ska vara hemma, den som är frisk kan gå och arbeta. Däremot får man tänka väldigt noga på vem man möter i samhället som kan vara på väg att bli sjuk. Detta av respekt för de äldre personer som är sårbara, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

Ingen allmän karantän aktuell

Förra veckan rapporterade Expressen att länsstyrelsen i Stockholm har planer för att sätta Stockholmsregionen i karantän, men några sådana förberedelser har inte gjorts i Västsverige.

– Det stora budskapet i dag är inte rocket science – det är att alla skärper sina hygienrutiner ordentligt, att man tvättar händer noga, inte går till jobbet om man är sjuk, inte kramas eller pussas, håller avstånd till varandra och ställer in onödiga möten och samlingar. Men det är inte tal om att sätta i karantän, säger Leif Dotevall.

Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström säger att regionens huvudspår just nu är att skydda de mest sårbara i samhället.
Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström säger att regionens huvudspår just nu är att skydda de mest sårbara i samhället. Bild: Olof Ohlsson

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen, håller med.

– Vi diskuterar att man ska vara hemma när man är sjuk. Det är viktigare än geografiska avgränsningar, säger hon och fortsätter:

– Vi pratar också om hur vi ska skydda de mest sårbara, på äldreboenden till exempel. Och vi planerar för att kunna ta emot ett ökat antal smittade. Det är vårt huvudspår just nu.

LÄS MER:BB stoppar partners – bara för mamma och barn

Sjukhusen i fokus

Det är alltså en långsiktig strategi som man har slagit in på med målet att fördröja smittspridningen och sprida ut trycket på sjukvården över tid. Genom att regeringen tog bort karensdagen och införde bestämmelser om att sjukintyg behövs först efter 14 dagar ska allmänheten uppmuntras att stanna hemma vid behov.

ANNONS

– Man ska kunna tänka sig att ligga hemma några dagar, men inte gå iväg och sätta sig på vårdcentralen om man har varit förkyld i några dagar. Under ansvar har nationella myndigheter gett alla förtroendet att skärpa rutinerna att stanna hemma. Nu får vi satsa provtagningen på de som är sjukast och behöver läggas in på sjukhus. Det är scenariot, säger Leif Dotevall.

Vad är det värsta scenario som ni förbereder er för?

– Det är att man på något vis behöver ta en väldigt stor del av sjukhusen i anspråk. Man har redan börjat dra ner på planerad vård. Ju fler som behöver sjukhusmiljön, desto färre planerade saker kan vi göra. Vi kommer behöva skjuta på en väldig massa saker. Varje verksamhet arbetar med det. Men om man får hjärtinfarkt eller bryter benet ska det fungera ändå, säger han och hänvisar till digitala besök och telefonsamtal vid mindre behov.

LÄS MER:Micaela tvingas efterlysa medicin till sina barn – efter folks hamstring

"Gäller att stå ut"

Leif Dotevall säger också att kunskapen om viruset ökar långsamt.

– Vi börjar förstå mer och mer att många får en väldigt mild sjukdom, och vissa inget alls. Det som är väl i detta är att yngre inte blir så sjuka. När de har frisknat hoppas vi att de kommer tillbaka till arbetet.

ANNONS

Han vet inte när, men säger att det värsta en dag kommer vara förbi.

– Jag har använt den här bilden flera gånger: När det kommer en orkan spikar man igen fönster och planerar. Ibland tar orkanen en annan riktning, ibland slår den på med väldig kraft. Men det kommer att gå över. Det gäller att stå ut och att alla visar humanitet och tar sitt ansvar.

Ann Söderström säger att det finns planer på att utöka kapaciteten på alla sjukhus.

– Vi ser regionen som en helhet och vi inventerar vårdplatser.

Kan det bli aktuellt att förflytta resurser nationellt?

– Det kan det bli. Våra tre storstadsregioner är högst belastade just nu. Vi har möten med kollegor på andra regioner och håller varandra underrättade. Vi försöker hjälpa så mycket det går. Men än så länge klarar regionen det på ett bra sätt.

Kan personal komma att flyttas över landet?

– Ibland kan det vara lättare att flytta personal än svårt sjuka patienter. Men vi är inte alls där i något scenario även om det förekommer sådana diskussioner.

Vem äger sådana frågor?

– Socialstyrelsen leder det arbetet. Men vi kommer att göra det i samråd. Det finns ett gott samarbete regionerna emellan för att försöka lösa det på bästa sätt.

ANNONS

LÄS MER:Polisutbildning kan ställas in av coronaviruset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS