Bryt med allt – priset för att vittna. "Konsekvenserna för de som jag har talat med är enorma. Ingen vill tappa sin identitet", säger rättsexperten Sven-Erik Alhem om de som ingår i det svenska vittnesskyddsprogrammet. 
Bryt med allt – priset för att vittna. "Konsekvenserna för de som jag har talat med är enorma. Ingen vill tappa sin identitet", säger rättsexperten Sven-Erik Alhem om de som ingår i det svenska vittnesskyddsprogrammet. 

Rättsexperten: "Du måste lämna ifrån dig ditt liv"

Klipp banden till dina vänner och din familj, flytta till en ny bostadsort – och berätta aldrig något om ditt gamla liv för någon. Välkommen till det svenska vittnesskyddsprogrammet.

ANNONS
|

Det ligger i sakens natur att det är svårt att få fram information om hur det så kallade vittnesskyddsprogrammet ser ut i Sverige. När GP först kontaktar Susanne Arvidsson, ansvarig chef på polisens brottsoffer- och personsäkerhetssektion i region väst, vill hon inte kommentera något enskilt ärende.

Vidare vill inte heller polisens nationella operativa avdelning (Noa) lämna ut uppgifter om omfång och kostnader för det som formellt heter särskilda personsäkerhetsprogrammet. Klart är i alla fall att det handlar om den absolut yttersta åtgärden som polisen använder sig av när det gäller att skydda hotade människor.

Enligt rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem är det bara i ett fåtal mål som det finns reella risker med att vittna – något som talar för att vittnesskyddet troligen inte omfattar särskilt många personer.

ANNONS

– Det stora antalet ärenden är vardagsmål där det inte är farligt att vittna. Men så finns det ett litet antal mål, som ofta gäller kriminella som har hoppat av och vittnar mot andra gängmedlemmar, där det behövs ett riktigt skydd, säger Sven-Erik Alhem.

"Se hur illa det kan gå"

Han berättar att det beror på att de kriminella gängen är beroende av att ingen öppet berättar om deras verksamheter.

– Att visa lojalitet är viktigt. Om man sviker ett sådant gäng blir det något som medför instinkter att hämnas. Det stärker också andan hos dem som är kvar i det kriminella gänget – "se hur illa det kan gå", säger han.

Genom sin tid i rättsväsendet och som nuvarande förbundsordförande för Brottsofferjouren får Sven-Erik Alhem ofta kontakt med personer som är missnöjda med vittnesskyddet på ett eller annat sätt.

– Jag får ofta höra: "om inte ens statsministern eller utrikesministern kan skyddas, hur ska jag då kunna lita på att de ska skydda mig?". Det är en reflektion som är svår att kullkasta, säger han och berättar att det aldrig kan bli ett helt vattentätt system.

– Jag har stor tillit till polisen och deras ambitionsnivå. De är duktiga på att skydda bevispersoner. Men man kan aldrig ge garantier för att någon ska överleva, säger han.

ANNONS

Svårt med omplacering

Advokat Johan Eriksson har biträtt flera personer som har lämnat uppgifter till polisen och därefter varit i behov av skydd. En av dem är Peter Rätz, som under lång tid infiltrerade kriminella MC-gäng för polisens räkning. Han ser flera problem med det svenska vittnesskyddet.

– Ett av dem är att vi bor i ett litet land. Det är inte så lätt att omplacera folk i Sverige. Ett annat är att många inte förstår hur ingripande det är. Du måste lämna ifrån dig hela ditt liv om det ska fungera, säger han.

I många fall innebär det att även att säga upp kontakten med sin familj.

– Ska du skapa en effektiv skyddssituation är det ingen, förutom ett antal poliser, som får veta – det handlar om en extremt liten krets, säger Johan Eriksson och berättar att nya problem också uppenbarar sig med tiden.

– Du har till exempel inga referenser från ditt tidigare liv. Om du har en yrkesutbildning kan du inte använda gamla intyg. Du kan inte kontakta din tidigare skola och säga att du har bytt namn och lever under skyddad identitet. Det är ett inbyggt problem i systemet.

Enorm livsförändring

Johan Eriksson tror inte att alla är medvetna om vilken enorm livsförändring det kan innebära när de byter känsliga uppgifter mot skydd. Han tycker därför att informationen från polisen måste vara extremt tydlig.

ANNONS

– Man måste vara ärlig i vad skyddet består i och vad det innebär för den som accepterar det. Det ska du få skriftligt så det inte blir någon diskussion om det. Jag tror att det är en risk om någon ställer upp och berättar något för att den tror att den ska få ett tryggt och bra liv efteråt. Det funkar inte så, säger han.

FAKTA: Vittnesskydd

  1. Formellt sett finns det inget som heter vittnesskyddsprogrammet, men i polisens uppgifter ingår bland annat att skydda vittnes- och bevispersoner. Det är en del av personsäkerhetsarbetet enligt polislagens andra paragraf.
  2. Grundförutsättningen för att en individ ska omfattas är att denne på något sätt ingår i en rättsprocess. Personen får heller inte utsätta sig för onödig fara, begå brott eller ha någon form av pågående missbruk.
  3. Om polisen inte bedömer att hotbilden är tillräcklig eller om den enskilde inte har förutsättningar att bidra till sitt eget skydd startas inget personsäkerhetsarbete.
  4. Enligt polisen lovar de aldrig någon individ någon specifik åtgärd utan det görs kontinuerliga bedömningar om vad som är nödvändigt för att hitta en balans mellan skydd och möjlighet till ett normalt liv.

Källa: Polisen

ANNONS