Räkna med ett annat tonläge – den lokala valrörelsen är igång

Ett par iakttagelser efter GP:s debatt i Stenhammarsalen: Socialdemokraterna angrips från alla håll – och de nya partierna bidrar med ny energi. Och ja, vi kan nog slå fast att de lokala valrörelsen är igång.

ANNONS
|

"Valrörelsen rullar igång just nu", sa kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) i sitt allra första inlägg.

Jag är inte säker på att det är GP:s arrangemang hon tillmäter så stor vikt, även om jag gärna vill göra den tolkningen.

Annars inträffade två saker under måndagen som kanske ännu bättre illustrerar vad det är frågan om: det lokala S-löftet om 60 000 nya bostäder till 2028 och det faktum att Vänsterpartiet hoppar av arenaprojektet.

LÄS MER:GP Live höll valdebatt i Stenhammarsalen

Vänsterpartiet i opposition

Det senare visar vad vi sett under en längre tid: Vänsterpartiet beter sig allt mer som ett oppositionsparti och angriper Socialdemokraterna från vänster. Tisdagens debatt var inget undantag: här tryckte Daniel Bernmar (V) på att hans parti vill satsa på välfärden. Det är förstås en innehållsdeklaration av den egna politiken, men det är också ett nålstick mot Socialdemokraterna som han tycker glidit iväg mot mitten.

ANNONS

Attackerna från oppositionen hör förstås till. Men de allt tätare angreppen från de egna samarbetspartnerna är ett tecken på att vi närmar oss valet. Att det gäller att profilera sig och markera sitt revir.

Det här är förstås Socialdemokraterna väl medvetna om och det är i det ljuset vi ska se byggmålet. Bostadsbristen är ett jätteproblem i staden. Och nu vill Socialdemokraterna återta en fråga som partiet i det rödgröna samarbetet släppt ifrån sig till Miljöpartiet.

LÄS MER:GP:s valexpert: "Resurserna är den stora elefanten i rummet"

S slår över till kampanjläge

Man kan ha massor av invändningar mot utspelet som vallöfte betraktat. Som att partiet vill återkomma till hur det ska gå till rent praktiskt. Samt att alla förbehåll och det avlägsna slutdatumet gör det nästan lika mycket värt som ett löfte från vilket småparti som helst.

Men det är inte poängen. Det handlar om en signal: att Socialdemokraterna vill gå från förvaltarläge till kampanjläge.

Det kommer att behövas. Det politiska landskapet i staden ser ju som bekant inte ut som förr.

Allianspartierna är på offensiven. De har i många avseenden ett tacksamt läge. Vi hörde det i GP:s debatt och vi har hört det förr: det är skolor som underpresterar, förskoleköer som växer, ett näringslivsklimat och en nöjdhet i äldreomsorgen som inte är i nationell toppklass.

ANNONS

Att peka på allt detta är förstås inga problem. Men frågan är om inte väljarna kommer att kräva besked om hur alliansen ska få rätsida på saken i god tid till valdagen.

LÄS MER:"Västlänken är elefanten i rummet"

Debatten har vitaliserats

Samma sak gäller Demokraterna. Att komma från ingenstans och bli tredje största parti i GP/Sifos lokala mätning är inte bara en skänk från ovan. Det innebär också att övriga partier – och medierna – kommer att kräva konkreta svar från Martin Wannholt och hans partikamrater i högre utsträckning än tidigare.

Med 13 procent av väljarna bakom sig – låt vara i en opinionsmätning – blir det allt svårare att komma undan med svepande svar om att man ska "lyssna på professionen". Som om alla andra partier hittade på sin politik fritt ur hjärtat. Eller att alla som jobbar med en sak automatiskt klår allt vad utredningar heter.

Allt detta kommer att ställas på sin spets i valrörelsen. Men redan nu kan man konstatera att de nyare partierna – som Demokraterna men även Feministiskt initiativ – vitaliserar debatten och tvingar ut de etablerade partierna ur invanda mönster.

Som när Stina Svensson (Fi) i ett hett inlägg talade om hur kvinnodominerade yrken under lång tid nedvärderats. Eller när Martin Wannholt krävde svar av de andra om var de tänker ta pengarna till allt de lovar.

ANNONS

LÄS MER:Katastrofsiffror för S i Göteborg

ANNONS